https://sputnik.az/20241013/yumurtanin-insan-orqanizmine-xeyri-nedir-468022027.html
Yumurtanın insan orqanizminə xeyri nədir
Yumurtanın insan orqanizminə xeyri nədir
Sputnik Azərbaycan
Yumurta A vitamininin əla mənbəyidir. 13.10.2024, Sputnik Azərbaycan
2024-10-13T23:09+0400
2024-10-13T23:09+0400
2024-10-13T23:11+0400
yumurta
səhiyyə
yumurta
orqanizm
protein
həkim
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e7/0c/19/461545885_0:238:2422:1600_1920x0_80_0_0_c36a0b51639467a790759ef057892a7e.jpg
BAKI, 13 oktyabr — Sputnik. Toyuq yumurtası insanlar üçün vacib olan bir çox vitaminlər və mikroelementdən ibarət məhsuldur, yumurtanı qaynadıb yemək isə daha yaxşıdır. Bunu endokrinoloq Yekaterina Kazaçkova deyib. "Müasir araşdırmalar göstərir ki, əksər insanlar üçün gündə 1-2 yumurta yemək təhlükəsiz və hətta faydalıdır. Ən faydalısı isə qaynadılmış yumurtadır ki, onların da tərkibində maksimum qida maddələri saxlanılır", - həkim qeyd edib. Tibb mütəxəssisi yumurtaların gözün və dərinin sağlamlığı üçün zəruri olan A vitamininin əla mənbəyi olduğunu bildirib. Bundan əlavə, onların tərkibində immunitet sisteminin fəaliyyətində mühüm rol oynayan selen və sink mineralları da var. Bu yaxınlarda "Strasti" saytı bildirib ki, mağazada mavi çalarları olan ağ yumurtanı almaq məsləhət deyil, çünki bu, toyuğun kifayət qədər yaxşı qidalanmadığını bildirir. Həmçinin qabığında tünd ləkələr və ya bərabər olamayan rəngdə olan yumurtalardan da çəkinmək lazımdır, çünki bu, məhsulun xarab olduğunu göstərə bilər. Bundan əlavə yumurtada çoxlu protein olduğu halda həzmə kömək edən lif maddəsi isə yoxdur. Orqanizmdə lif çatışmazlığının qəbizliyə səbəb olduöunu da bilmək vacibdir. Yeri gəlmişkən, ağ və ya qəhvəyi rəngdə olan toyuq yumurtalarının qabığının rəngi heç bir şəkildə məhsulun qida xüsusiyyətlərinə təsir göstərmir.
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
xəbərlər
ru_AZ
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e7/0c/19/461545885_106:0:2371:1699_1920x0_80_0_0_eb42ec73832245bb9677096dd3ae66bc.jpgSputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
yumurta, yumurta, orqanizm, protein, həkim
yumurta, yumurta, orqanizm, protein, həkim
Yumurtanın insan orqanizminə xeyri nədir
23:09 13.10.2024 (Yenilənib: 23:11 13.10.2024) Yumurta A vitamininin əla mənbəyidir.
BAKI, 13 oktyabr — Sputnik. Toyuq yumurtası insanlar üçün vacib olan bir çox vitaminlər və mikroelementdən ibarət məhsuldur, yumurtanı qaynadıb yemək isə daha yaxşıdır.
Bunu endokrinoloq Yekaterina Kazaçkova deyib.
"Müasir araşdırmalar göstərir ki, əksər insanlar üçün gündə 1-2 yumurta yemək təhlükəsiz və hətta faydalıdır. Ən faydalısı isə qaynadılmış yumurtadır ki, onların da tərkibində maksimum qida maddələri saxlanılır", - həkim qeyd edib.
Tibb mütəxəssisi yumurtaların gözün və dərinin sağlamlığı üçün zəruri olan A vitamininin əla mənbəyi olduğunu bildirib. Bundan əlavə, onların tərkibində immunitet sisteminin fəaliyyətində mühüm rol oynayan selen və sink mineralları da var.
Bu yaxınlarda "Strasti" saytı bildirib ki, mağazada mavi çalarları olan ağ yumurtanı almaq məsləhət deyil, çünki bu, toyuğun kifayət qədər yaxşı qidalanmadığını bildirir. Həmçinin qabığında tünd ləkələr və ya bərabər olamayan rəngdə olan yumurtalardan da çəkinmək lazımdır, çünki bu, məhsulun xarab olduğunu göstərə bilər.
Bundan əlavə yumurtada çoxlu protein olduğu halda həzmə kömək edən lif maddəsi isə yoxdur. Orqanizmdə lif çatışmazlığının qəbizliyə səbəb olduöunu da bilmək vacibdir.
Yeri gəlmişkən, ağ və ya qəhvəyi rəngdə olan toyuq yumurtalarının qabığının rəngi heç bir şəkildə məhsulun qida xüsusiyyətlərinə təsir göstərmir.