https://sputnik.az/20240720/alimler-kofe-asililiginin-irsi-oldugunu-askar-edibler-466041209.html
Alimlər kofe asılılığının irsi olduğunu aşkar ediblər
Alimlər kofe asılılığının irsi olduğunu aşkar ediblər
Sputnik Azərbaycan
Alimlər qəhvə istehlakı ilə piylənməyə meyl arasında genetik əlaqə olduğunu da qeyd ediblər. 20.07.2024, Sputnik Azərbaycan
2024-07-20T08:02+0400
2024-07-20T08:02+0400
2024-07-20T08:02+0400
qəhvə
elm
piylənmə
piylənmədən qorunmaq
kanada
abş
niderland
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/02/11/439273895_0:103:2000:1228_1920x0_80_0_0_086cee136dd1f3a38b9b84174102042c.jpg
BAKI, 20 iyul — Sputnik. Alimlər qəhvə asılılığından məsul olan genləri aşkar ediblər və qəhvə asılılığı ilə artıq çəki əldə etmək meyli arasında əlaqə qurublar. Kanada, ABŞ və Niderlanddan olan bir qrup alim tərəfindən aparılan tibbi məlumat bazalarının təhlili qəhvə içməyə meylin çox vaxt genetikadan asılı olduğunu, yəni irsi ola biləcəyini təsdiqləyib. Tədqiqatçılar insan xromosom xəritəsində bu içkiyə aludəçiliklə əlaqəli yeddi genetik bölmə müəyyən ediblər. Bu bölmələrin əksəriyyəti kofeinin udulmasına təsir edən genlərlə qarşılıqlı əlaqədədir. Alimlər qəhvə istehlakı ilə piylənməyə meyl arasında genetik əlaqə olduğunu da qeyd ediblər. Beləliklə, ekspertlər qənaətə gəliblər ki, qəhvə içənlərin bədən kütləsi indeksinin artması ehtimalı daha yüksəkdir. "Tədqiqatın müəllifləri qəhvə içmək vərdişinin özünün risk daşımadığını qeyd ediblər. Amma əgər siz daim çoxlu süd və şəkərli qəhvə içirsinizsə, bu, sağlamlığınıza təsir edə bilər" – "Neuropsychopharmacology" yazıb. Əvvəllər qastroenteroloq Stella Xamxoeva demişdi ki, enerji içkilərini istidə içmək məsləhət görülmür, çünki onların tərkibindəki kofein bədəndən mayeni çıxarır.
abş
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Aygün Bünyadzadə
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/05/06/441716660_0:0:1000:1001_100x100_80_0_0_486cda2f4c78f152b984457db6213569.png
Aygün Bünyadzadə
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/05/06/441716660_0:0:1000:1001_100x100_80_0_0_486cda2f4c78f152b984457db6213569.png
xəbərlər
ru_AZ
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/02/11/439273895_114:0:1887:1330_1920x0_80_0_0_2a62eaf87d8a539b5f818b6b32f3e1d7.jpgSputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Aygün Bünyadzadə
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/05/06/441716660_0:0:1000:1001_100x100_80_0_0_486cda2f4c78f152b984457db6213569.png
qəhvə, piylənmə, piylənmədən qorunmaq, kanada, abş, niderland
qəhvə, piylənmə, piylənmədən qorunmaq, kanada, abş, niderland
Alimlər kofe asılılığının irsi olduğunu aşkar ediblər
Alimlər qəhvə istehlakı ilə piylənməyə meyl arasında genetik əlaqə olduğunu da qeyd ediblər.
BAKI, 20 iyul — Sputnik. Alimlər qəhvə asılılığından məsul olan genləri aşkar ediblər və qəhvə asılılığı ilə artıq çəki əldə etmək meyli arasında əlaqə qurublar.
Kanada, ABŞ və Niderlanddan olan bir qrup alim tərəfindən aparılan tibbi məlumat bazalarının təhlili qəhvə içməyə meylin çox vaxt genetikadan asılı olduğunu, yəni irsi ola biləcəyini təsdiqləyib.
Tədqiqatçılar insan xromosom xəritəsində bu içkiyə aludəçiliklə əlaqəli yeddi genetik bölmə müəyyən ediblər. Bu bölmələrin əksəriyyəti kofeinin udulmasına təsir edən genlərlə qarşılıqlı əlaqədədir. Alimlər qəhvə istehlakı ilə piylənməyə meyl arasında genetik əlaqə olduğunu da qeyd ediblər. Beləliklə, ekspertlər qənaətə gəliblər ki, qəhvə içənlərin bədən kütləsi indeksinin artması ehtimalı daha yüksəkdir.
"Tədqiqatın müəllifləri qəhvə içmək vərdişinin özünün risk daşımadığını qeyd ediblər. Amma əgər siz daim çoxlu süd və şəkərli qəhvə içirsinizsə, bu, sağlamlığınıza təsir edə bilər" – "Neuropsychopharmacology" yazıb.
Əvvəllər qastroenteroloq Stella Xamxoeva demişdi ki, enerji içkilərini istidə içmək məsləhət görülmür, çünki onların tərkibindəki kofein bədəndən mayeni çıxarır.