https://sputnik.az/20240413/alimler-mueyyen-edibler-ki-bitkiler-kesilerken-ve-ya-rutubetsizlikden-qisqirirlar-463818036.html
Alimlər müəyyən ediblər ki, bitkilər kəsilərkən və ya rütubətsizlikdən "qışqırırlar"
Alimlər müəyyən ediblər ki, bitkilər kəsilərkən və ya rütubətsizlikdən "qışqırırlar"
Sputnik Azərbaycan
Elm adamları bitkilərin bu səs-küyü tam olaraq necə yaratdığını hələ də anlaya bilməyiblər. 13.04.2024, Sputnik Azərbaycan
2024-04-13T14:31+0400
2024-04-13T14:31+0400
2024-04-13T14:31+0400
alim
elm
bitki
bitki
pomidor
tütün
tütün
rusiya elmlər akademiyası
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/42337/35/423373507_0:54:1999:1178_1920x0_80_0_0_6f7e835d38c82b279b00d31a9af832db.jpg
BAKI, 13 aprel — Sputnik. Elm adamları bitkilərin kəsilərkən və ya rütubətsizlikdən "qışqırdığını" müəyyən ediblər. "Science Alert" bu barədə xəbər verib. Təcrübə çərçivəsində pomidor və tütün bitkilərinin gövdələri kəsilərək səs keçirməyən akustik kameraya yerləşdiriliblər. Mütəxəssislər xüsusi avadanlıqdan istifadə edərək, bitkilərin stres altında olduqları zaman insan qulağına tamamilə eşidilməyən ultrasəs tezliklərində çırtma və ya çınqıl səsləri "yaratdığını" aşkar ediblər. Lakin elm adamları bitkilərin bu səs-küyü tam olaraq necə yaratdığını hələ də anlaya bilməyiblər. Bundan əvvəl Arktika və Antarktika Tədqiqat İnstitutunun alimləri Rusiya Elmlər Akademiyasının Aqrofizika Tədqiqat İnstitutunun və Tibbi və Bioloji Problemlər İnstitutunun əməkdaşları ilə birlikdə "Vostok" stansiyasında – planetin ən soyuq nöqtəsində ilk dəfə xiyar məhsulu əldə ediblər.
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Aygün Bünyadzadə
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/05/06/441716660_0:0:1000:1001_100x100_80_0_0_486cda2f4c78f152b984457db6213569.png
Aygün Bünyadzadə
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/05/06/441716660_0:0:1000:1001_100x100_80_0_0_486cda2f4c78f152b984457db6213569.png
xəbərlər
ru_AZ
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/42337/35/423373507_99:0:1876:1333_1920x0_80_0_0_65eb6a2d76fd303e82eedaad3a386858.jpgSputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Aygün Bünyadzadə
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/05/06/441716660_0:0:1000:1001_100x100_80_0_0_486cda2f4c78f152b984457db6213569.png
alim, bitki, bitki, pomidor, tütün, tütün, rusiya elmlər akademiyası
alim, bitki, bitki, pomidor, tütün, tütün, rusiya elmlər akademiyası
Alimlər müəyyən ediblər ki, bitkilər kəsilərkən və ya rütubətsizlikdən "qışqırırlar"
Elm adamları bitkilərin bu səs-küyü tam olaraq necə yaratdığını hələ də anlaya bilməyiblər.
BAKI, 13 aprel — Sputnik. Elm adamları bitkilərin kəsilərkən və ya rütubətsizlikdən "qışqırdığını" müəyyən ediblər.
"Science Alert" bu barədə xəbər verib.
Təcrübə çərçivəsində pomidor və tütün bitkilərinin gövdələri kəsilərək səs keçirməyən akustik kameraya yerləşdiriliblər. Mütəxəssislər xüsusi avadanlıqdan istifadə edərək, bitkilərin stres altında olduqları zaman insan qulağına tamamilə eşidilməyən ultrasəs tezliklərində çırtma və ya çınqıl səsləri "yaratdığını" aşkar ediblər. Lakin elm adamları bitkilərin bu səs-küyü tam olaraq necə yaratdığını hələ də anlaya bilməyiblər.
Bundan əvvəl Arktika və Antarktika Tədqiqat İnstitutunun alimləri Rusiya Elmlər Akademiyasının Aqrofizika Tədqiqat İnstitutunun və Tibbi və Bioloji Problemlər İnstitutunun əməkdaşları ilə birlikdə "Vostok" stansiyasında – planetin ən soyuq nöqtəsində ilk dəfə xiyar məhsulu əldə ediblər.