Купюра номиналом в 200 AZN, фото из архива - Sputnik Azərbaycan, 1920
İQTİSADİYYAT
Sosial-iqtisadi gündəmə, maliyyə, biznes sahəsinə dair materiallar

Aİİ-də ət məhsulları üçün texniki reqlamentlərə edilən dəyişikliklər qüvvəyə minib

© AP Photo / Paul WhiteƏt, arxiv
Ət, arxiv - Sputnik Azərbaycan, 1920, 08.04.2024
Abunə olmaq
Yeni tələblər Aİİ ölkələrində biznesin aparılması şərtlərinə müsbət təsir göstərəcək.
BAKI, 8 aprel — Sputnik. Aprelin 7-dən Avrasiya İqtisadi İttifaqının ərazisində ət və ət məhsulları üzrə texniki reqlamentlərə edilən dəyişikliklər qüvvəyə minib.
Bunu Avrasiya İqtisadi Komissiyasının (AİK) mətbuat xidməti xəbər verib.
Avrasiya İqtisadi Komissiyası Şurasının 27 sentyabr 2023-cü il tarixli 98 nömrəli qərarı ilə qəbul edilmiş dəyişikliklər Gömrük İttifaqının "Ət və ət məhsullarının təhlükəsizliyi haqqında" texniki reqlamentinin qida dəyəri və ət məhsullarının etiketlənməsində göstərilən məlumatlara dair tələblərinə düzəliş edir" - mətbuat xidmətindən bildirilib.
Qeyd olunub ki, dəyişikliklərin aktuallığı ondan irəli gəlir ki, kəsilən heyvanların əti və kəsim məhsulları, o cümlədən xammal şəklində istifadə olunanlar protein və yağ tərkibinin təbiətən fərqli xarakterli olması ilə xarakterizə edilir.
AİK-ə görə, dəyişikliklər qida tərkibinin (qida dəyəri göstəricilərinin) faktiki dəyərlərinin etiketdə göstərilənlərdən fərqlənməsi üçün məqbul hədləri nəzərdə tutur: məhsuldakı zülal etiketləmədə göstərilən dəyərin ən azı 80% -i olmalıdır; yağlar, karbohidratlar, enerji dəyəri (kalori miqdarı) - etiketdə göstərilən dəyərlərin 120% -dən çox olmamalıdır.
"Məsələn, ət məhsullarının markalanmasında 100 q məhsulda orta hesabla 17 q (100%) zülal dəyəri göstərildikdə, yeni tələblər nəzərə alınmaqla 100 q məhsulda faktiki protein dəyəri 13,6 q-dan az olmamalıdır (80%). 100 q məhsula orta yağ dəyəri 18 q (100%) olduqda, faktiki yağ dəyəri 100 q məhsula 21,6 q (120%)-dən çox olmamalıdır.
Avrasiya İqtisadi Birliyinin analoji yanaşması "Quş əti və onun emal məhsullarının təhlükəsizliyi haqqında" 2023-cü il yanvarın 1-dən qüvvəyə minən texniki reqlamentinin tələbləri ilə nəzərdə tutulub", - mətbuat xidməti izah edib.
AİK-in Texniki Tənzimləmə Kollegiyasının üzvü (nazir) Valentin Tataritski vurğulayıb ki, dəyişikliklər xammalın xüsusiyyətləri və ət emalı sənayesinin xüsusiyyətləri nəzərə alınmaqla qida maddələrinin tərkibinə nəzarətlə bağlı problemlərin həllinə, həmçinin etiketdə göstərilən zülal, yağ, karbohidrat və kalori miqdarının faktiki dəyərləri arasındakı uyğunsuzluqlarla istehlakçıları çaşdıran hərəkətlərin qarşısını almağa yönəlib.
Tataritskinin fikrincə, yeni tələblərin tətbiqi Aİİ ölkələrində biznesin aparılması şərtlərinə müsbət təsir göstərəcək.
AİK Kollegiyasının qərarı ilə texniki reqlamentlərə bu dəyişikliklər üçün keçid dövrü təyin olunub. Müəyyən edilib ki, 2024-cü il aprelin 7-dək barələrində dəyişiklik edilmiş, verilmiş və ya qəbul edilmiş kəsim məhsullarının və ət məhsullarının uyğunluğunun qiymətləndirilməsi üzrə sənədlər onların istifadə müddəti bitənədək qüvvədədir.
Bu məhsulların istehsalına və dövriyyəyə buraxılmasına belə sənədlərin qüvvədə olma müddəti bitənədək, məhsulların dövriyyəsinə istehsalçı tərəfindən müəyyən edilmiş saxlama müddətində icazə verilib.
Xəbər lenti
0