https://sputnik.az/20240324/dietoloq-demensiya-riskini-azaldan-mehsullardan-danisib-463404148.html
Dietoloq demensiya riskini azaldan məhsullar haqqında
Dietoloq demensiya riskini azaldan məhsullar haqqında
Sputnik Azərbaycan
Dietoloqun sözlərinə görə, qoz-fındıq və giləmeyvə demensiyanın qarşısını alır. 24.03.2024, Sputnik Azərbaycan
2024-03-24T16:19+0400
2024-03-24T16:19+0400
2024-03-24T15:53+0400
diyetoloq
diyeta
səhiyyə
qoz
qoz
fındıq
fındıq
pəhriz
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/04/12/441192009_0:0:1920:1080_1920x0_80_0_0_5cfd823fac4a5c350bdf4c66bc57c8ec.jpg
BAKI, 24 mart - Sputnik. Dietoloq Nahid Əli zehni sayıqlığı artıran, demans riskini azaldan və ümumiyyətlə rifahı yaxşılaşdıran üç qidanın adını çəkdi. Onun fikrini Britaniyanın “Express” nəşri sitat gətirir. Əli beyin sağlamlığı üçün ilk qidası olaraq qızılbalıq və tuna kimi yağlı balıqları adlandırıb. Onun sözlərinə görə, müsbət effekti balığın zəngin olduğu omeqa-3 yağ turşuları təmin edir. Bədəni bu maddələrlə doyurmaq, beynin və bütün orqanizmin fəaliyyətini qorumağın ən asan yoludur.Əli həmçinin pəhrizinizə giləmeyvə daxil etməyi məsləhət görüb. Onun sözlərinə görə, bir araşdırma göstərib ki, orta yaşdan başlayaraq hər gün moruq, qaragilə və digər giləmeyvə yeyirsinizsə, sonrakı illərdə demans və Alzheymer xəstəliyinə tutulma ehtimalınız azalır. Əli beyin üçün lazım olan üçüncü məhsul kimi qoz-fındığı deyib. Bununla yanaşı, dietoloq vurğulayıb ki, heç bir pəhriz müəyyən xəstəliklərin olmamasına zəmanət verə bilməz. Bununla belə, o, pəhrizdəki kiçik dəyişikliklərin belə daha uzun müddət sağlam qalma şansınızı artırdığını söyləyir.
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
xəbərlər
ru_AZ
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/04/12/441192009_0:0:1440:1080_1920x0_80_0_0_6da5e18ebde489e55e25e3ade5d5eecd.jpgSputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
diyetoloq, diyeta, qoz, qoz, fındıq, fındıq, pəhriz
diyetoloq, diyeta, qoz, qoz, fındıq, fındıq, pəhriz
Dietoloq demensiya riskini azaldan məhsullar haqqında
Dietoloqun sözlərinə görə, qoz-fındıq və giləmeyvə demensiyanın qarşısını alır.
BAKI, 24 mart - Sputnik. Dietoloq Nahid Əli zehni sayıqlığı artıran, demans riskini azaldan və ümumiyyətlə rifahı yaxşılaşdıran üç qidanın adını çəkdi. Onun fikrini Britaniyanın “Express” nəşri sitat gətirir.
Əli beyin sağlamlığı üçün ilk qidası olaraq qızılbalıq və tuna kimi yağlı balıqları adlandırıb. Onun sözlərinə görə, müsbət effekti balığın zəngin olduğu omeqa-3 yağ turşuları təmin edir. Bədəni bu maddələrlə doyurmaq, beynin və bütün orqanizmin fəaliyyətini qorumağın ən asan yoludur.
Əli həmçinin pəhrizinizə giləmeyvə daxil etməyi məsləhət görüb. Onun sözlərinə görə, bir araşdırma göstərib ki, orta yaşdan başlayaraq hər gün moruq, qaragilə və digər giləmeyvə yeyirsinizsə, sonrakı illərdə demans və Alzheymer xəstəliyinə tutulma ehtimalınız azalır.
Əli beyin üçün lazım olan üçüncü məhsul kimi qoz-fındığı deyib. Bununla yanaşı, dietoloq vurğulayıb ki, heç bir pəhriz müəyyən xəstəliklərin olmamasına zəmanət verə bilməz.
Bununla belə, o, pəhrizdəki kiçik dəyişikliklərin belə daha uzun müddət sağlam qalma şansınızı artırdığını söyləyir.