https://sputnik.az/20231227/aqta-terkibinde-en-cox-seker-olan-qida-mehsullarinin-siyahisini-aciqlayib-461617183.html
AQTA tərkibində ən çox şəkər olan qida məhsullarının siyahısını açıqlayıb
AQTA tərkibində ən çox şəkər olan qida məhsullarının siyahısını açıqlayıb
Sputnik Azərbaycan
BAKI, 27 dekabr — Sputnik. Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) istehlakçılara şəkərdən istifadə zamanı diqqətli olmağı və şəkər əlavə edilmiş... 27.12.2023, Sputnik Azərbaycan
2023-12-27T16:22+0400
2023-12-27T16:22+0400
2023-12-27T16:22+0400
aqta
səhiyyə
qida
qida təhlükəsizliyi agentliyi
şəkər
şokolad
şokolad
şirə
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/06/1e/443552732_0:159:3076:1889_1920x0_80_0_0_57789c9b994c58a5a134d866cc9663ae.jpg
BAKI, 27 dekabr — Sputnik. Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) istehlakçılara şəkərdən istifadə zamanı diqqətli olmağı və şəkər əlavə edilmiş məhsulları normadan artıq istehlak etməməyi tövsiyə edir. AQTA-dan verilən məlumata görə, şəkərin normadan artıq istehlak olunması insan orqanizmində piylənmə, diş çürüməsi, 2-ci tip diabet, ürək xəstəlikləri, ateroskleroz yarada, bəzi xərçəng xəstəlikləri riskini artıra bilər. Şəkər isə orqanizmə yalnız qənd, şəkər tozu, mürəbbə, şərbət kimi qidalarla deyil, həm də emal edilmiş qida məhsulları vasitəsilə daxil olur. Həmin məhsullar əsasən aşağıdakılardan ibarətdir: Şirinləşdirilmiş içkilər: Alkoqolsuz və qazlı içkilər; Meyvə şirələri və nektarları; Enerji içkiləri; Şirinləşdirilmiş çaylar və qəhvə içkiləri, kokteyllər. Desertlər: Şirniyyatlar, xüsusilə şokoladlar, karamellər, vaflilər; Tortlar, kekslər və piroqlar; İçlikli və içliksiz peçenyelər və biskvitlər; Ruletlər; Dondurmalar; Sorbetlər. Konservləşdirilmiş və emal olunmuş qidalar: Konservləşdirilmiş meyvələr; Tərkibində şirinləşdirilmiş souslar olan əvvəlcədən qablaşdırılmış yeməklər; Şəkər əlavə edilmiş hazır şorbalar. Müxtəlif qəlyanaltılar: Şirinləşdirilmiş yoqurtlar; Dənli barlar; Popkorn; Şirinləşdirilmiş quru meyvələr; Qarğıdalı çubuqları. Digər qidalar: Ketçup, souslar; Mürəbbə; Şokoladlı və ya çiyələkli südlər; Cem, jele və marmeladlar. Mütəxəssislərin tövsiyəsinə əsasən, şəkər istehlakının azaldılması üçün çayın şokolad, mürəbbə və şirniyyat əvəzinə qurudulmuş meyvə və giləmeyvələrlə içilməsi, susuzluğun şəkərli içkilərlə deyil, su ilə dəf edilməsi, yemək hazırlanarkən isə minimum şəkər əlavə olunması və ya ümumiyyətlə əlavə edilməməsi arzuolunandır. Üzüm, armud, əncir və digər bu kimi şirin meyvələrin az miqdarda qəbul edilməsi də tövsiyə olunandır. Bununla yanaşı, şirniyyatı çox istehlak edən şəxslərə bu qidadan istifadəni tədricən azaltmaq məsləhət görülür.
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
xəbərlər
ru_AZ
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/06/1e/443552732_174:0:2903:2047_1920x0_80_0_0_2b47e82cfde30908819c48f0d42818e9.jpgSputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
aqta, qida, qida təhlükəsizliyi agentliyi, şəkər, şokolad, şokolad, şirə
aqta, qida, qida təhlükəsizliyi agentliyi, şəkər, şokolad, şokolad, şirə
BAKI, 27 dekabr — Sputnik. Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) istehlakçılara şəkərdən istifadə zamanı diqqətli olmağı və şəkər əlavə edilmiş məhsulları normadan artıq istehlak etməməyi tövsiyə edir.
AQTA-dan verilən məlumata görə, şəkərin normadan artıq istehlak olunması insan orqanizmində piylənmə, diş çürüməsi, 2-ci tip diabet, ürək xəstəlikləri, ateroskleroz yarada, bəzi xərçəng xəstəlikləri riskini artıra bilər. Şəkər isə orqanizmə yalnız qənd, şəkər tozu, mürəbbə, şərbət kimi qidalarla deyil, həm də emal edilmiş qida məhsulları vasitəsilə daxil olur. Həmin məhsullar əsasən aşağıdakılardan ibarətdir:
Şirinləşdirilmiş içkilər:
Alkoqolsuz və qazlı içkilər;
Meyvə şirələri və nektarları;
Şirinləşdirilmiş çaylar və qəhvə içkiləri, kokteyllər.
Şirniyyatlar, xüsusilə şokoladlar, karamellər, vaflilər;
Tortlar, kekslər və piroqlar;
İçlikli və içliksiz peçenyelər və biskvitlər;
Konservləşdirilmiş və emal olunmuş qidalar:
Konservləşdirilmiş meyvələr;
Tərkibində şirinləşdirilmiş souslar olan əvvəlcədən qablaşdırılmış yeməklər;
Şəkər əlavə edilmiş hazır şorbalar.
Şirinləşdirilmiş yoqurtlar;
Şirinləşdirilmiş quru meyvələr;
Şokoladlı və ya çiyələkli südlər;
Cem, jele və marmeladlar.
Mütəxəssislərin tövsiyəsinə əsasən, şəkər istehlakının azaldılması üçün çayın şokolad, mürəbbə və şirniyyat əvəzinə qurudulmuş meyvə və giləmeyvələrlə içilməsi, susuzluğun şəkərli içkilərlə deyil, su ilə dəf edilməsi, yemək hazırlanarkən isə minimum şəkər əlavə olunması və ya ümumiyyətlə əlavə edilməməsi arzuolunandır. Üzüm, armud, əncir və digər bu kimi şirin meyvələrin az miqdarda qəbul edilməsi də tövsiyə olunandır. Bununla yanaşı, şirniyyatı çox istehlak edən şəxslərə bu qidadan istifadəni tədricən azaltmaq məsləhət görülür.