https://sputnik.az/20231218/xestexanalarda-xestelere-yemekler-yeni-qaydada-verilecek-461391105.html
Xəstəxanalarda xəstələrə yeməklər yeni qaydada veriləcək
Xəstəxanalarda xəstələrə yeməklər yeni qaydada veriləcək
Sputnik Azərbaycan
Təlimat Azərbaycanın mövcud qanunvericiliyi, normativ hüquqi sənədləri və TƏBİB-in Nizamnaməsinə uyğun olaraq hazırlanıb. 18.12.2023, Sputnik Azərbaycan
2023-12-18T19:03+0400
2023-12-18T19:03+0400
2023-12-18T19:03+0400
xəstəxana
səhiyyə
təbib
xəstə
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/42329/60/423296006_0:161:3071:1888_1920x0_80_0_0_20b62a99a714b59be0070d52340053de.jpg
BAKI, 18 dekabr — Sputnik. TƏBİB-in tabeliyində olan tibb müəssisələrində "Qidalanmanın təşkili haqqında Təlimat" təsdiqlənib. Sputnik Azərbaycan xəbər verir ki, bu barədə TƏBİB məlumat yayıb. Tibb müəssisələrində mövcud qanunvericiliyin tələblərini əsas tutaraq müalicə alan vətəndaşların qidalanmasının düzgün təşkil edilməsi, qida sahəsində çalışan işçilərin maarifləndirilməsi və işlərinin peşəkar şəkildə təşkil edilməsi üçün təlimat tərtib edilib. Qurumun İcraçı direktoru Vüqar Qurbanovun əmri ilə "TƏBİB-in tabeliyində olan tibb müəssisələrində qidalanmanın təşkili haqqında Təlimat" təsdiq edilib. Təlimat Azərbaycanın mövcud qanunvericiliyi, normativ hüquqi sənədləri və TƏBİB-in Nizamnaməsinə uyğun olaraq hazırlanıb. Pasiyentlərin qida qəbulu vaxtları ümumi olaraq bu qaydada planlaşdırılır: səhər yeməyi – 08:00–09:00, birinci ara yemək – 11:00, nahar yeməyi 13:00–15:00, ikinci ara yemək 17:00, şam yeməyi 19:00–20:00. Qidalanmanın vaxtları xəstələrin müalicə növünə görə müalicə həkimi tərəfindən dəyişdirilə bilər. Xüsusi pəhriz tələb etməyən xəstələrin qidalanması gündəlik 3-4 dəfə və yeməklər arasında fasilə 4-5 saat olaraq nəzərdə tutulmalıdır. Yeməklər arası fasilənin 2 saatdan tez olması məqsədəuyğun deyil. Əksər xəstələrdə pəhriz masasına görə qidalanma gün ərzində 5-6 dəfə müalicə həkimi və ya həkim-diyetoloq tərəfindən təyin edilə bilər. Böyüklərdə gündəlik enerjinin 45-60%-nin karbohidratlardan, 20-35%-nin yağlardan və 10-20%-nin zülallardan alınması tövsiyə olunur. Tibb müəssisələrində qidaların uyğun şərtlərdə istehsalını və insan sağlamlığına mənfi təsir göstərən mikrobioloji risklərin olub-olmadığını müəyyən etmək məqsədilə səhər, nahar, şam yeməklərinin hər birindən nümunələr götürülərək analiz edilir.
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
xəbərlər
ru_AZ
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/42329/60/423296006_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_c4e1c6e61ee13d6654d6f9b4530e48d2.jpgSputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
xəstəxana, təbib, xəstə
Xəstəxanalarda xəstələrə yeməklər yeni qaydada veriləcək
Təlimat Azərbaycanın mövcud qanunvericiliyi, normativ hüquqi sənədləri və TƏBİB-in Nizamnaməsinə uyğun olaraq hazırlanıb.
BAKI, 18 dekabr — Sputnik. TƏBİB-in tabeliyində olan tibb müəssisələrində "Qidalanmanın təşkili haqqında Təlimat" təsdiqlənib.
Sputnik Azərbaycan xəbər verir ki, bu barədə TƏBİB məlumat yayıb.
Tibb müəssisələrində mövcud qanunvericiliyin tələblərini əsas tutaraq müalicə alan vətəndaşların qidalanmasının düzgün təşkil edilməsi, qida sahəsində çalışan işçilərin maarifləndirilməsi və işlərinin peşəkar şəkildə təşkil edilməsi üçün təlimat tərtib edilib.
Qurumun İcraçı direktoru Vüqar Qurbanovun əmri ilə "TƏBİB-in tabeliyində olan tibb müəssisələrində qidalanmanın təşkili haqqında Təlimat" təsdiq edilib. Təlimat Azərbaycanın mövcud qanunvericiliyi, normativ hüquqi sənədləri və TƏBİB-in Nizamnaməsinə uyğun olaraq hazırlanıb.
Pasiyentlərin qida qəbulu vaxtları ümumi olaraq bu qaydada planlaşdırılır: səhər yeməyi – 08:00–09:00, birinci ara yemək – 11:00, nahar yeməyi 13:00–15:00, ikinci ara yemək 17:00, şam yeməyi 19:00–20:00. Qidalanmanın vaxtları xəstələrin müalicə növünə görə müalicə həkimi tərəfindən dəyişdirilə bilər.
Xüsusi pəhriz tələb etməyən xəstələrin qidalanması gündəlik 3-4 dəfə və yeməklər arasında fasilə 4-5 saat olaraq nəzərdə tutulmalıdır. Yeməklər arası fasilənin 2 saatdan tez olması məqsədəuyğun deyil.
Əksər xəstələrdə pəhriz masasına görə qidalanma gün ərzində 5-6 dəfə müalicə həkimi və ya həkim-diyetoloq tərəfindən təyin edilə bilər.
Böyüklərdə gündəlik enerjinin 45-60%-nin karbohidratlardan, 20-35%-nin yağlardan və 10-20%-nin zülallardan alınması tövsiyə olunur.
Tibb müəssisələrində qidaların uyğun şərtlərdə istehsalını və insan sağlamlığına mənfi təsir göstərən mikrobioloji risklərin olub-olmadığını müəyyən etmək məqsədilə səhər, nahar, şam yeməklərinin hər birindən nümunələr götürülərək analiz edilir.