https://sputnik.az/20231204/bu-qidalari-bisirmeden-yemek-adami-olume-aparir-461048683.html
Bu qidaları bişirmədən yemək adamı ölümə aparır
Bu qidaları bişirmədən yemək adamı ölümə aparır
Sputnik Azərbaycan
Elə dəniz məhsulları və tərəvəzlər var ki, onları bişirmədən yemək insan orqanizminə qorxunc parazit və bakteriyaların düşməsinə səbəb olur. 04.12.2023, Sputnik Azərbaycan
2023-12-04T08:01+0400
2023-12-04T08:01+0400
2023-12-04T10:18+0400
cəmiyyət
yemək
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/40726/77/407267716_27:0:989:541_1920x0_80_0_0_c2305b5a1623b22d2040a25c76116388.jpg
BAKI, 4 dekabr - Sputnik. Son illərdə sosial şəbəkələrdə diqqəti cəlb etmək üçün çox sayda yalan məlumatlardan ibarət video və məlumatlar yayılır. Xüsusilə bəzi qidaları çiy istehlak etmək tövsiyə olunur. Ancaq bəzi yeməkləri bişirmədən qəbul etmək az qala ölümə aparır.Çiy istehlak edilməsi qətiyyən məsləhət görülməyən qidaları təqdim edir:Karides: Karides təsərrüfatda yetişdirilən dəniz məhsullarıdır. Karideslərə parazit və bakteriyaların yayılmasının qarşısını almaq üçün antibiotiklər əlavə edilir. Suları pestisidlər və funqisidlərlə dolu olan karideslərin tərkibində xlor xam şəkildə olur. Tərkibində bir çox kimyəvi maddələr olan karidesləri bişirmədən istehlak etmək, laboratoriya borusundan kimyəvi maddələr içmək qədər təhlükəlidir.Lobya: Çiy lobyanın tərkibində xoşagəlməz bir toksin var ki, onu bişirməklə çıxarmaq lazımdır. Lobya bişmədikdə içində qalan bu toksini çıxarmağın yeganə yolu onu qaynatmaqdır. Çiy istehlak edilən lobya zəhərlənməyə səbəb ola bilər.Kolbasa: Çiy kolbasa listeria bakteriyasını daşıyır. Listeria bakteriyaları orqanizmə daxil olarsa, həzm sistemində pozulmalara və qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Bu risk yarımbişmiş kolbasalarda da olduğu üçün kolbasa tam bişməmiş istehlak edilməməlidir.Göbələklər: Göbələklər radioaktiv maddələri udduğu üçün çiy istehlakı ciddi nəticələrə səbəb ola bilər. Bu riskə getmək əvəzinə bişmiş göbələk istehlak etmək daha yaxşı olardı.Kartof: Kartof, ümumiyyətlə, sağlam tərəvəzdir. Lakin uzun müddət günəş işığında saxlanılan kartofda cücərmə başlayır. Beləliklə, cücərtilərdə əmələ gələn bakteriyalar kartofa köçürülür. Ondan sonra cücərən hissələr kəsilsə belə, kartofda yığılan bakteriyalar yaşamağa davam edəcək. Ona görə də kartofu bişirmədən istehlak etmək tövsiyə olunmur.
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
xəbərlər
ru_AZ
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/40726/77/407267716_147:0:868:541_1920x0_80_0_0_0f46af7fd9158b80160cf5a4f27859a2.jpgSputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
yemək
Bu qidaları bişirmədən yemək adamı ölümə aparır
08:01 04.12.2023 (Yenilənib: 10:18 04.12.2023) Elə dəniz məhsulları və tərəvəzlər var ki, onları bişirmədən yemək insan orqanizminə qorxunc parazit və bakteriyaların düşməsinə səbəb olur.
BAKI, 4 dekabr - Sputnik. Son illərdə sosial şəbəkələrdə diqqəti cəlb etmək üçün çox sayda yalan məlumatlardan ibarət video və məlumatlar yayılır. Xüsusilə bəzi qidaları çiy istehlak etmək tövsiyə olunur. Ancaq bəzi yeməkləri bişirmədən qəbul etmək az qala ölümə aparır.
Çiy istehlak edilməsi qətiyyən məsləhət görülməyən qidaları təqdim edir:
Karides: Karides təsərrüfatda yetişdirilən dəniz məhsullarıdır. Karideslərə parazit və bakteriyaların yayılmasının qarşısını almaq üçün antibiotiklər əlavə edilir. Suları pestisidlər və funqisidlərlə dolu olan karideslərin tərkibində xlor xam şəkildə olur. Tərkibində bir çox kimyəvi maddələr olan karidesləri bişirmədən istehlak etmək, laboratoriya borusundan kimyəvi maddələr içmək qədər təhlükəlidir.
Lobya: Çiy lobyanın tərkibində xoşagəlməz bir toksin var ki, onu bişirməklə çıxarmaq lazımdır. Lobya bişmədikdə içində qalan bu toksini çıxarmağın yeganə yolu onu qaynatmaqdır. Çiy istehlak edilən lobya zəhərlənməyə səbəb ola bilər.
Kolbasa: Çiy kolbasa listeria bakteriyasını daşıyır. Listeria bakteriyaları orqanizmə daxil olarsa, həzm sistemində pozulmalara və qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Bu risk yarımbişmiş kolbasalarda da olduğu üçün kolbasa tam bişməmiş istehlak edilməməlidir.
Göbələklər: Göbələklər radioaktiv maddələri udduğu üçün çiy istehlakı ciddi nəticələrə səbəb ola bilər. Bu riskə getmək əvəzinə bişmiş göbələk istehlak etmək daha yaxşı olardı.
Kartof: Kartof, ümumiyyətlə, sağlam tərəvəzdir. Lakin uzun müddət günəş işığında saxlanılan kartofda cücərmə başlayır. Beləliklə, cücərtilərdə əmələ gələn bakteriyalar kartofa köçürülür. Ondan sonra cücərən hissələr kəsilsə belə, kartofda yığılan bakteriyalar yaşamağa davam edəcək. Ona görə də kartofu bişirmədən istehlak etmək tövsiyə olunmur.