https://sputnik.az/20231127/alman-alimler-sekerden-sui-istifadenin-neye-getirib-cixardigini-mueyyen-edibler--460750672.html
Alman alimlər şəkərdən sui-istifadənin nəyə gətirib çıxardığını müəyyən ediblər
Alman alimlər şəkərdən sui-istifadənin nəyə gətirib çıxardığını müəyyən ediblər
Sputnik Azərbaycan
Həddindən artıq şəkər istehlakı həm də demensiyanın inkişaf riskini 54% artırır. 27.11.2023, Sputnik Azərbaycan
2023-11-27T08:27+0400
2023-11-27T08:27+0400
2023-11-27T08:27+0400
almaniya
elm
şəkər
şəkərli diabet
beyin
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/07/0d/443965399_0:158:3081:1891_1920x0_80_0_0_9bae8dc471a1e1ef668cee482f80ea39.jpg
BAKI, 27 noyabr — Sputnik. Kölndəki Maks Plank Metabolik Tədqiqatlar İnstitutunun alimləri müəyyən ediblər ki, şəkəri yüksək olan qidaların qəbulu beyin xəstəliklərinə səbəb olur. Tərkibində şəkər olan qidalar asılılıq yarada, eyni zamanda narahatlığı artıra və ya depressiyaya səbəb ola bilər. Almaniyalı dietoloq Loren Conson Reynoldsa görə, şəkərin çox istehlak edilməsi, tərkibində qlükoza olmasına baxmayaraq, beyinə zərər verə bilər. Gündəlik 40 qramdan çox şəkər istehlak edən kişilər risk altındadırlar - onlara şəkəri məhdudlaşan insanlardan 23% daha çox depressiya diaqnozu qoyulur. Bundan əlavə, həddindən artıq şəkər istehlakı demensiyanın inkişaf riskini 54% artırır. Tədqiqatçılar qeyd ediblər ki, qida rasionunda şəkərli qidaların və içkilərin üstünlük təşkil etməsi idrak qabiliyyətlərinə və yaddaşa mənfi təsir göstərərək öyrənmə və diqqəti cəmləşdirməyi çətinləşdirir. Mütəxəssislər deyirlər ki, yüksək şəkərli qidaları məhdudlaşdırmaq, əvəzində tərəvəz və zülal da daxil olmaqla daha sağlam qidaları seçmək vacibdir. Daha əvvəl dietoloq Yelena Solomatina gündəlik şəkər qəbulunun necə hesablandığı barədə məlumat vermişdi.
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Aygün Bünyadzadə
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/05/06/441716660_0:0:1000:1001_100x100_80_0_0_486cda2f4c78f152b984457db6213569.png
Aygün Bünyadzadə
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/05/06/441716660_0:0:1000:1001_100x100_80_0_0_486cda2f4c78f152b984457db6213569.png
xəbərlər
ru_AZ
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/07/0d/443965399_175:0:2906:2048_1920x0_80_0_0_a406b05320cef6208956a1ddb7fffb61.jpgSputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Aygün Bünyadzadə
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/05/06/441716660_0:0:1000:1001_100x100_80_0_0_486cda2f4c78f152b984457db6213569.png
almaniya, şəkər, şəkərli diabet, beyin
almaniya, şəkər, şəkərli diabet, beyin
Alman alimlər şəkərdən sui-istifadənin nəyə gətirib çıxardığını müəyyən ediblər
Həddindən artıq şəkər istehlakı həm də demensiyanın inkişaf riskini 54% artırır.
BAKI, 27 noyabr — Sputnik. Kölndəki Maks Plank Metabolik Tədqiqatlar İnstitutunun alimləri müəyyən ediblər ki, şəkəri yüksək olan qidaların qəbulu beyin xəstəliklərinə səbəb olur.
Tərkibində şəkər olan qidalar asılılıq yarada, eyni zamanda narahatlığı artıra və ya depressiyaya səbəb ola bilər. Almaniyalı dietoloq Loren Conson Reynoldsa görə, şəkərin çox istehlak edilməsi, tərkibində qlükoza olmasına baxmayaraq, beyinə zərər verə bilər. Gündəlik 40 qramdan çox şəkər istehlak edən kişilər risk altındadırlar - onlara şəkəri məhdudlaşan insanlardan 23% daha çox depressiya diaqnozu qoyulur.
Bundan əlavə, həddindən artıq şəkər istehlakı demensiyanın inkişaf riskini 54% artırır. Tədqiqatçılar qeyd ediblər ki, qida rasionunda şəkərli qidaların və içkilərin üstünlük təşkil etməsi idrak qabiliyyətlərinə və yaddaşa mənfi təsir göstərərək öyrənmə və diqqəti cəmləşdirməyi çətinləşdirir.
Mütəxəssislər deyirlər ki, yüksək şəkərli qidaları məhdudlaşdırmaq, əvəzində tərəvəz və zülal da daxil olmaqla daha sağlam qidaları seçmək vacibdir.
Daha əvvəl dietoloq Yelena Solomatina gündəlik şəkər qəbulunun necə hesablandığı barədə məlumat vermişdi.