https://sputnik.az/20231008/susi-sevenlerin-nezerine-usaqlar-ve-yaslilar-ucun-risk-yarada-biler-459167929.html
Suşi sevənlərin nəzərinə: Uşaqlar və yaşlılar üçün risk yarada bilər
Suşi sevənlərin nəzərinə: Uşaqlar və yaşlılar üçün risk yarada bilər
Sputnik Azərbaycan
Norveç alimləri qeyd ediblər ki, suşi, saşimi və soyuq hisə verilmiş balıq məhsullarının tərkibindəki bakteriyalar bu cür qidaları tez-tez yeyən insanlar... 08.10.2023, Sputnik Azərbaycan
2023-10-08T00:32+0400
2023-10-08T00:32+0400
2023-10-08T09:49+0400
suşi
səhiyyə
uşaqlar
risk
norveç
universitet
alimlər
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e7/01/0e/450653864_0:120:1280:840_1920x0_80_0_0_327cd8839beda878f51d29f44a6d0317.jpg
BAKI, 8 oktyabr - Sputnik. Norveçin Elm və Texnologiya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, suşi və digər xam dəniz məhsulları antibiotiklərə davamlı böcəklərin mənbəyi ola bilər. Xarici medianın yaydığı məlumata görə, alimlər dəniz məhsullarında “Aeromonas” bakteriyasının müxtəlif növlərini aşkar ediblər. Nəticələr göstərib ki, balıq məhsullarının zəif emalı “Aeromonas” bakteriyalarının aradan qaldırılmasına zəmanət vermir. Tədqiq olunan bakterial variantların əksəriyyəti patogen ola bilər, lakin insanlar üçün xəstələnmə riski mövcuddur. Alimlər qeyd ediblər ki, suşi, saşimi və soyuq hisə verilmiş balıq məhsullarının tərkibindəki bakteriyalar bu cür qidaları tez-tez yeyən insanlar, xüsusən də immun sistemi zəif olan insanlar, uşaqlar və yaşlılar üçün risk yarada bilər. Bundan əlavə, mikroorqanizmlər heyvanlar və insanlar arasında qida və ətraf mühit vasitəsilə ötürülür, ona görə də bakteriyaların yayılmasının qarşısını almaq üçün təkcə antibiotiklərdən istifadənin azaldılması kifayət deyil.
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
xəbərlər
ru_AZ
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e7/01/0e/450653864_0:0:1280:960_1920x0_80_0_0_44d94c18fa8b5a3bac9a936e83f4d765.jpgSputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
suşi, uşaqlar, risk, norveç, universitet, alimlər
suşi, uşaqlar, risk, norveç, universitet, alimlər
Suşi sevənlərin nəzərinə: Uşaqlar və yaşlılar üçün risk yarada bilər
00:32 08.10.2023 (Yenilənib: 09:49 08.10.2023) Norveç alimləri qeyd ediblər ki, suşi, saşimi və soyuq hisə verilmiş balıq məhsullarının tərkibindəki bakteriyalar bu cür qidaları tez-tez yeyən insanlar, xüsusən də immun sistemi zəif olan insanlar, uşaqlar və yaşlılar üçün risk yarada bilər.
BAKI, 8 oktyabr - Sputnik. Norveçin Elm və Texnologiya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, suşi və digər xam dəniz məhsulları antibiotiklərə davamlı böcəklərin mənbəyi ola bilər. Xarici medianın yaydığı məlumata görə, alimlər dəniz məhsullarında “Aeromonas” bakteriyasının müxtəlif növlərini aşkar ediblər. Nəticələr göstərib ki, balıq məhsullarının zəif emalı “Aeromonas” bakteriyalarının aradan qaldırılmasına zəmanət vermir.
Tədqiq olunan bakterial variantların əksəriyyəti patogen ola bilər, lakin insanlar üçün xəstələnmə riski mövcuddur.
Alimlər qeyd ediblər ki, suşi, saşimi və soyuq hisə verilmiş balıq məhsullarının tərkibindəki bakteriyalar bu cür qidaları tez-tez yeyən insanlar, xüsusən də immun sistemi zəif olan insanlar, uşaqlar və yaşlılar üçün risk yarada bilər. Bundan əlavə, mikroorqanizmlər heyvanlar və insanlar arasında qida və ətraf mühit vasitəsilə ötürülür, ona görə də bakteriyaların yayılmasının qarşısını almaq üçün təkcə antibiotiklərdən istifadənin azaldılması kifayət deyil.