https://sputnik.az/20231001/soyuqdeymeye-qarsi-menyu-soyuq-hava-erefesinde-immun-sisteminin-guclendirilmesi-458983367.html
Soyuqdəyməyə qarşı menyu: soyuq hava ərəfəsində immun sisteminin gücləndirilməsi
Soyuqdəyməyə qarşı menyu: soyuq hava ərəfəsində immun sisteminin gücləndirilməsi
Sputnik Azərbaycan
Payız mövsümündə orqanizmin soyuqdəymə və qripdən sadə üsullarla necə qoruyacağınızı bilmək vacibdir. Biz sizə kömək edəcək altı adi məhsuldan bəhs edəcəyik. 01.10.2023, Sputnik Azərbaycan
2023-10-01T09:02+0400
2023-10-01T09:02+0400
2023-10-01T09:02+0400
soyuq
elm
göyərti
balıq
tərəvəz
meyvə-tərəvəz
immunitet
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/06/06/442593674_0:159:3079:1890_1920x0_80_0_0_58a5e0750f7e08b2c72c95385948d378.jpg
BAKI, 1 sentyabr — Sputnik. Xəstəlik riskini azaltmağa və immun sistemini dəstəkləməyə kömək edən sadə addımlar var. İmmuniteti qorumağın ən təsirli yollarından biri düzgün və sağlam qidalanmadır. Xəstəliklərlə mübarizə aparmaq üçün orqanizmə lazım olan resursları təmin etməyin asan və xoş yolu, immun sistemini gücləndirmək üçün rasiona altı super qida əlavə etməkdir. 1. Göyərti Kələm, ispanaq, manqold və rukkola kimi yarpaqlı göyərtilər müntəzəm yemək üçün ən yaxşı qidalardan biri hesab olunur. Yaşıllıq mikroelementlərlə, xüsusilə C və K vitamini ilə zəngindir ki, bu da sağlam immun sistemini saxlamaq üçün lazımdır. Digər immunomodulyator maddələr beta-karoten və fol turşusudur ("folium" latın dilindən "yarpaq" kimi tərcümə olunur). Faydalı göyərtilərdən kifayət qədər doymaq üçün onları xeyli miqdarda yemək lazımdır. Diyetoloqlar gündə ən azı iki fincan yeməyi məsləhət görürlər. Şorbalara, həftəbecərə, omletə, makarona və taxıl yeməklərinə göyərti əlavə etməyə çalışın. 2. Probiotiklər Qatıq, kefir və kələm turşusu kimi probiotik qidalar orqanizmin daxili balansının qorunmasında əsas rol oynayır. Onlar bağırsaq sağlamlığını qoruyur, virusa qarşı qoruyucu antitel istehsal edir və infeksiyalara qarşı maneələr yaradır. Probiotiklər zərərli bakteriyaların bağırsaq divarlarına yapışmasının qarşısını alır və onların böyüməsinin qarşısını alır. İmmunitet sisteminin qorunmasında onların funksiyası xüsusilə vacibdir. Həftədə iki-üç dəfə rasiona probiotik qidalar daxil edin. Məsələn, səhərinizi yoğurtla başlayın və onu doğranmış qoz-fındıq və giləmeyvə ilə bəzəyin. Qəlyanaltı üçün təbii duzlu xiyar turşularını seçin. Nahar və ya şam yeməyində isə duzlu kələm ilə menyunuza balıq daxil edin. 3. Sitrus meyvələri Portağal və qreypfrut kimi sitrus meyvələri effektiv immun sistemi üçün vacib olan C vitamini ilə zəngindir. Bu qida maddəsi xəstəliklərlə mübarizə aparan ağ qan hüceyrələrinin yaranmasını təşviq edir. Lakin sitrus meyvələri təkcə C vitamini ilə zəngin deyil, onların tərkibində həm də orqanizmi məhv olmaqdan qoruyan flavonoid-antioksidantlar və immuniteti gücləndirən fitonsidlər - təbii maddələr də var. Sitrus meyvələri həmçinin qan damarlarını gücləndirməyə və qan laxtalanmasının qarşısını almağa kömək edir. 4. Zülal Bitki qidalarından əldə etdiyimiz vitaminlər və antioksidantlar çox vaxt immunitet dəstəyi ilə əlaqəli olsa da, zülal da mühüm rol oynayır. Zülal orqanizmin toxuma və əzələləri bərpa etməsinə, antitellərin yaranmasına və immun sistemini gücləndirmək üçün lazım olan amin turşularının sintezinə kömək edir. Sağlamlıq baxımından özünüzə daha yaxşı seçim etmək üçün az doymuş yağlı olan yağsız zülal mənbələrini seçin. Məsələn, yağsız zülal mənbələrinə lobya, mərcimək, dərisiz toyuq və ya hinduşka və ağ ətli balıq daxildir. 5. Yaşıl çay İmmunitet sisteminizi dəstəkləməyin ən asan yolu yaşıl çay içməkdir. Bu, soyuqdəymə əleyhinə sübut edilmiş bir silahdır və orqanizm üçün yaxşı qorunmadır. İçkinin tərkibində hər hansı iltihabi prosesləri azaldan, hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısını alan və orqanizmi toksinlərdən təmizləyə bilən antioksidantlar var. Yaşıl çayı isti içmək mütləq deyil, onu ilıq və sərin içmək də xeyirlidir. 6. Çiy tərəvəzlər Orqanizmin qoruyucu funksiyaları birbaşa bağırsaqların fəaliyyətindən asılıdır, onların fəaliyyətinə bitki lifləri və onun təmizləyici effekti çox yaxşı təsir göstərir. Çiy tərəvəzlər bu vəzifənin öhdəsindən ən yaxşı gəlir. İstilik ilə işlənmiş tərəvəzlər bədəni təmizləmir, lakin qismən həzm olunur. Tərəvəzləri salat şəklində yeyə bilərsiniz, lakin onlar təmizləyici effektin daha güclü olması üçün çox incə doğranmamalıdır. Ən yaxşısı yerkökü və balqabaqdan istifadə etməkdir. Çiy meyvə və tərəvəzlərin təxminən 50-70%-ni rasionda olması məsləhətdir.
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
xəbərlər
ru_AZ
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/06/06/442593674_173:0:2904:2048_1920x0_80_0_0_ac1a779ec13a400ff722c9a50bee7e1f.jpgSputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
soyuq, göyərti, balıq, tərəvəz, meyvə-tərəvəz, immunitet
soyuq, göyərti, balıq, tərəvəz, meyvə-tərəvəz, immunitet
Soyuqdəyməyə qarşı menyu: soyuq hava ərəfəsində immun sisteminin gücləndirilməsi
Payız mövsümündə orqanizmin soyuqdəymə və qripdən sadə üsullarla necə qoruyacağınızı bilmək vacibdir. Biz sizə kömək edəcək altı adi məhsuldan bəhs edəcəyik.
BAKI, 1 sentyabr — Sputnik. Xəstəlik riskini azaltmağa və immun sistemini dəstəkləməyə kömək edən sadə addımlar var. İmmuniteti qorumağın ən təsirli yollarından biri düzgün və sağlam qidalanmadır. Xəstəliklərlə mübarizə aparmaq üçün orqanizmə lazım olan resursları təmin etməyin asan və xoş yolu, immun sistemini gücləndirmək üçün rasiona altı super qida əlavə etməkdir.
Kələm, ispanaq, manqold və rukkola kimi yarpaqlı göyərtilər müntəzəm yemək üçün ən yaxşı qidalardan biri hesab olunur. Yaşıllıq mikroelementlərlə, xüsusilə C və K vitamini ilə zəngindir ki, bu da sağlam immun sistemini saxlamaq üçün lazımdır. Digər immunomodulyator maddələr beta-karoten və fol turşusudur ("folium" latın dilindən "yarpaq" kimi tərcümə olunur). Faydalı göyərtilərdən kifayət qədər doymaq üçün onları xeyli miqdarda yemək lazımdır. Diyetoloqlar gündə ən azı iki fincan yeməyi məsləhət görürlər. Şorbalara, həftəbecərə, omletə, makarona və taxıl yeməklərinə göyərti əlavə etməyə çalışın.
Qatıq, kefir və kələm turşusu kimi probiotik qidalar orqanizmin daxili balansının qorunmasında əsas rol oynayır. Onlar bağırsaq sağlamlığını qoruyur, virusa qarşı qoruyucu antitel istehsal edir və infeksiyalara qarşı maneələr yaradır. Probiotiklər zərərli bakteriyaların bağırsaq divarlarına yapışmasının qarşısını alır və onların böyüməsinin qarşısını alır. İmmunitet sisteminin qorunmasında onların funksiyası xüsusilə vacibdir. Həftədə iki-üç dəfə rasiona probiotik qidalar daxil edin. Məsələn, səhərinizi yoğurtla başlayın və onu doğranmış qoz-fındıq və giləmeyvə ilə bəzəyin. Qəlyanaltı üçün təbii duzlu xiyar turşularını seçin. Nahar və ya şam yeməyində isə duzlu kələm ilə menyunuza balıq daxil edin.
Portağal və qreypfrut kimi sitrus meyvələri effektiv immun sistemi üçün vacib olan C vitamini ilə zəngindir. Bu qida maddəsi xəstəliklərlə mübarizə aparan ağ qan hüceyrələrinin yaranmasını təşviq edir. Lakin sitrus meyvələri təkcə C vitamini ilə zəngin deyil, onların tərkibində həm də orqanizmi məhv olmaqdan qoruyan flavonoid-antioksidantlar və immuniteti gücləndirən fitonsidlər - təbii maddələr də var. Sitrus meyvələri həmçinin qan damarlarını gücləndirməyə və qan laxtalanmasının qarşısını almağa kömək edir.
Bitki qidalarından əldə etdiyimiz vitaminlər və antioksidantlar çox vaxt immunitet dəstəyi ilə əlaqəli olsa da, zülal da mühüm rol oynayır. Zülal orqanizmin toxuma və əzələləri bərpa etməsinə, antitellərin yaranmasına və immun sistemini gücləndirmək üçün lazım olan amin turşularının sintezinə kömək edir. Sağlamlıq baxımından özünüzə daha yaxşı seçim etmək üçün az doymuş yağlı olan yağsız zülal mənbələrini seçin. Məsələn, yağsız zülal mənbələrinə lobya, mərcimək, dərisiz toyuq və ya hinduşka və ağ ətli balıq daxildir.
İmmunitet sisteminizi dəstəkləməyin ən asan yolu yaşıl çay içməkdir. Bu, soyuqdəymə əleyhinə sübut edilmiş bir silahdır və orqanizm üçün yaxşı qorunmadır. İçkinin tərkibində hər hansı iltihabi prosesləri azaldan, hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısını alan və orqanizmi toksinlərdən təmizləyə bilən antioksidantlar var. Yaşıl çayı isti içmək mütləq deyil, onu ilıq və sərin içmək də xeyirlidir.
Orqanizmin qoruyucu funksiyaları birbaşa bağırsaqların fəaliyyətindən asılıdır, onların fəaliyyətinə bitki lifləri və onun təmizləyici effekti çox yaxşı təsir göstərir. Çiy tərəvəzlər bu vəzifənin öhdəsindən ən yaxşı gəlir. İstilik ilə işlənmiş tərəvəzlər bədəni təmizləmir, lakin qismən həzm olunur. Tərəvəzləri salat şəklində yeyə bilərsiniz, lakin onlar təmizləyici effektin daha güclü olması üçün çox incə doğranmamalıdır. Ən yaxşısı yerkökü və balqabaqdan istifadə etməkdir. Çiy meyvə və tərəvəzlərin təxminən 50-70%-ni rasionda olması məsləhətdir.