Yeni təcili tibbi yardım avtomobilləri  - Sputnik Azərbaycan, 1920
SƏHİYYƏ
Tibb sahəsinə, xəstəliklərə, sağlamlıq mövzusuna dair materiallar

Hansı qidalar xərçəngin yaranma riskini azaldır?

© AP Photo / NATALIA KOLESNIKOVAxərçəng
xərçəng - Sputnik Azərbaycan, 1920, 01.10.2023
Abunə olmaq
Xərçəng riskini azaltmaq üçün gündə bir-iki stəkan yaşıl çay, yaxud da üç-dörd stəkan qara çay içmək tövsiyə olunur
BAKI, 1 oktyabr — Sputnik. Alimlər sağlam qidalanma ilə xərçəng riskinin 30 faiz azaldığını açıqlayıblar.
Amerikaklı alimlər xərçəngin yaranmasında əsas faktor təkcə spirt və siqaretin olmadığını açıqlayıblar. Alimlərin sözlərinə göeə, yanlış qidalanma vərdişləri də xərçəngin yaranmasında böyük rol oynayır.
Xərçəng riskini azaltmaq olar?
Xərçəng riskini azaltmaq üçün gündə bir-iki stəkan yaşıl çay, yaxud da üç-dörd stəkan qara çay içmək tövsiyə olunur.
Lakin isti içkilər qida borusu xərçəngi riskini artırdığı üçün çayı çox isti içməmək tövsiyə olunur.
Bundan başqa, xərçəng riskindən qorunmaq üçün bokoli, kələm, gül kələmi, çuğundur, turp, cəfəri yemək tövsiyə olunur. Bu qidalar immuniteti möhkəmləndirir, infeksiyaların yaranmasının qarşısını alır.
Bu xüsusiyyətlərə görə adıçəkilən qidalar xərçəngi təşviq edən hüceyrələrin məhvinə səbəb olur.
Xəbər lenti
0