https://sputnik.az/20230513/hansi-qidalar-qadinlari-xesteliklerden-qoruyur-454805516.html
Hansı qidalar qadınları xəstəliklərdən qoruyur?
Hansı qidalar qadınları xəstəliklərdən qoruyur?
Sputnik Azərbaycan
Alimlər 40 yaşdan sonrakı dövrü də sağlam yaşamaq üçün bir sıra qidaların adlarını açıqlayıblar. 13.05.2023, Sputnik Azərbaycan
2023-05-13T20:01+0400
2023-05-13T20:01+0400
2023-05-13T20:01+0400
qida
elm
qadınlar
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/01/05/437879767_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_fe45b6e8f7bfed680faf80edc59ac0bd.jpg
BAKI, 13 may— Sputnik. Müxtəlif xəstəliklərin yaranmasına görə qadınlar üçün ən riskli yaş dövrü 40-dan sonra başlayır. Alimlər bildirir ki, yaşlandıqca, xüsusən də 40 yaşdan sonra qadınlarda ürək-damar xəstəlikləri riski artır. Mütəxəssislər 40 yaşdan sonrakı dövrü də sağlam yaşamaq üçün pəhriz saxlamağın önəmli olduğunu vurğulayaraq bir sıra faydalı qidaların adlarını açıqlayıblar. Ürək sağlamlığını qorumaq üçün yağlı balıqlar, meyvələr, qoz-fındıq yemək məsləhət görülür. Alimlər qeyd edir ki, xüsusən də yağlı balıqlar iltihabı, aritmiya və ateroskleroz riskini azalda bilən omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Bundan başqa, antioksidantlarla zəngin qarağat, böyürtkən, çiyələk və moruq kimi giləmeyvə yemək məsləhət görülür. Bu giləmeyvələr isə iltihabı azaldır və ürək xəstəliklərinin inkişafının qarşısını alır. Ürək xəstəliklərindən qorunmaq üçün alimlər şəkər, natrium və emal olunmuş qidalardan uzaq olmağı məsləhət görür.
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
xəbərlər
ru_AZ
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/01/05/437879767_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_8bfd82164425d38d059fa2256f1d1289.jpgSputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
qida, qadınlar
Hansı qidalar qadınları xəstəliklərdən qoruyur?
Alimlər 40 yaşdan sonrakı dövrü də sağlam yaşamaq üçün bir sıra qidaların adlarını açıqlayıblar.
BAKI, 13 may— Sputnik. Müxtəlif xəstəliklərin yaranmasına görə qadınlar üçün ən riskli yaş dövrü 40-dan sonra başlayır.
Alimlər bildirir ki, yaşlandıqca, xüsusən də 40 yaşdan sonra qadınlarda ürək-damar xəstəlikləri riski artır. Mütəxəssislər 40 yaşdan sonrakı dövrü də sağlam yaşamaq üçün pəhriz saxlamağın önəmli olduğunu vurğulayaraq bir sıra faydalı qidaların adlarını açıqlayıblar.
Ürək sağlamlığını qorumaq üçün yağlı balıqlar, meyvələr, qoz-fındıq yemək məsləhət görülür. Alimlər qeyd edir ki, xüsusən də yağlı balıqlar iltihabı, aritmiya və ateroskleroz riskini azalda bilən omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir.
Bundan başqa, antioksidantlarla zəngin qarağat, böyürtkən, çiyələk və moruq kimi giləmeyvə yemək məsləhət görülür. Bu giləmeyvələr isə iltihabı azaldır və ürək xəstəliklərinin inkişafının qarşısını alır.
Ürək xəstəliklərindən qorunmaq üçün alimlər şəkər, natrium və emal olunmuş qidalardan uzaq olmağı məsləhət görür.