https://sputnik.az/20220107/xerceng-xesteliyine-qarsi-super-mehsulun-adi-aciqlanib-437901376.html
Xərçəng xəstəliyinə qarşı "super məhsulun" adı açıqlanıb
Xərçəng xəstəliyinə qarşı "super məhsulun" adı açıqlanıb
Sputnik Azərbaycan
Xərçəng xəstəliyinə qarşı effektiv olan bu məhsula hər bir azərbaycanlının mətbəxində rast gəlmək mümkündür. 07.01.2022, Sputnik Azərbaycan
2022-01-07T09:58+0400
2022-01-07T09:58+0400
2022-01-07T09:58+0400
onkoloji xəstəlik
səhiyyə
sarıkök
xərçəng
ədviyyat
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/42320/11/423201110_0:0:3073:1728_1920x0_80_0_0_1ada0d94946bda6df9cd04650ccc37e1.jpg
BAKI, 7 yanvar — Sputnik. "Cancer Research UK" tədqiqat fondundan olan İngiltərə həkimləri onkoloji xəstəlik riskini azaltmaq, həmçinin artıq inkişaf etmiş xərçənglə mübarizə aparmaq üçün rasiona hansı ədviyyatı daxil etməyin lazım olduğunu bildiriblər. Sputnik Azərbaycan RİA Novosti-yə istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Daily Express" qəzeti məlumat yayıb.Mütəxəssislərin fikrincə, sarıkök mövcud xərçəng şişlərinə fəal təsir göstərir və antioksidantların yüksək konsentrasiyası sayəsində onların böyüməsinin qarşısını almağa kömək edir.Ənənəvi mətbəxində sarıkökdən daha şox istifadə edən ölkə sakinlərinin rasionu üzərində aparılan araşdırmalar orada xərçəng xəstəliyinin daha az olduğunu göstərib. Alimlər həmçinin adətən tüpürcək vəzilərində və ya baş və boyunun digər nahiyələrində inkişaf edən xərçəngin nisbətən nadir forması olan "adenoid cystic carcinoma" xəstəliyindən əziyyət çəkən könüllülər üzərində təcrübə aparıblar. Müalicə zamanı qidaya sarıkök əlavə edilib. "Nəticədə iki aydan sonra vəziyyətin sabitləşməsi və altı aydan sonra isə şişin çəkisinin və onun həcminin 80% azalması müşahidə olunub", - deyə tədqiqatçılar qeyd ediblər.Onlar həmçinin vurğulayıblar ki, sarıkökün tərkibindəki yüksək antioksidant konsentrasiyası ürək xəstəliyi olan insanlarda xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa və katarakta, qlaukoma və makula degenerasiyası riskini azaltmağa kömək edir.
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
xəbərlər
ru_AZ
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/42320/11/423201110_119:0:2848:2047_1920x0_80_0_0_df006dd4dc5c263c7f08030e38210b2a.jpgSputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
xərçəng onkoloji xəstəlik ədviyyat sarıkök
xərçəng onkoloji xəstəlik ədviyyat sarıkök
Xərçəng xəstəliyinə qarşı "super məhsulun" adı açıqlanıb
Xərçəng xəstəliyinə qarşı effektiv olan bu məhsula hər bir azərbaycanlının mətbəxində rast gəlmək mümkündür.
BAKI, 7 yanvar — Sputnik. "Cancer Research UK" tədqiqat fondundan olan İngiltərə həkimləri onkoloji xəstəlik riskini azaltmaq, həmçinin artıq inkişaf etmiş xərçənglə mübarizə aparmaq üçün rasiona hansı ədviyyatı daxil etməyin lazım olduğunu bildiriblər.
Sputnik Azərbaycan RİA Novosti-yə istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Daily Express" qəzeti məlumat yayıb.
Mütəxəssislərin fikrincə, sarıkök mövcud xərçəng şişlərinə fəal təsir göstərir və antioksidantların yüksək konsentrasiyası sayəsində onların böyüməsinin qarşısını almağa kömək edir.
Ənənəvi mətbəxində sarıkökdən daha şox istifadə edən ölkə sakinlərinin rasionu üzərində aparılan araşdırmalar orada xərçəng xəstəliyinin daha az olduğunu göstərib.
Alimlər həmçinin adətən tüpürcək vəzilərində və ya baş və boyunun digər nahiyələrində inkişaf edən xərçəngin nisbətən nadir forması olan "adenoid cystic carcinoma" xəstəliyindən əziyyət çəkən könüllülər üzərində təcrübə aparıblar.
Müalicə zamanı qidaya sarıkök əlavə edilib. "Nəticədə iki aydan sonra vəziyyətin sabitləşməsi və altı aydan sonra isə şişin çəkisinin və onun həcminin 80% azalması müşahidə olunub", - deyə tədqiqatçılar qeyd ediblər.
Onlar həmçinin vurğulayıblar ki, sarıkökün tərkibindəki yüksək antioksidant konsentrasiyası ürək xəstəliyi olan insanlarda xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa və katarakta, qlaukoma və makula degenerasiyası riskini azaltmağa kömək edir.