https://sputnik.az/20220104/ndiyedek-yarpaq-dolmasini-sehv-yemisik-qida-texnoloqundan-elmi-izahat--437858369.html
İndiyədək yarpaq dolmasını səhv yemişik? Qida texnoloqundan elmi izahat
İndiyədək yarpaq dolmasını səhv yemişik? Qida texnoloqundan elmi izahat
Sputnik Azərbaycan
Milli dəyərimiz olan dolmanın yanında min illərdir sous olaraq qatıq verilirsə, deməli, ətlə qatıq bir yerdə istehlak edilə bilər. Amma... 04.01.2022, Sputnik Azərbaycan
2022-01-04T23:05+0400
2022-01-04T23:05+0400
2022-01-04T23:25+0400
cəmiyyət
dolma
ət
kalium
kalsium
dəmir
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e4/08/04/424595791_0:273:2671:1775_1920x0_80_0_0_e199cd7ac4b7698c4be91616011c54a0.jpg
BAKI, 4 yanvar - Sputnik. Bəzi mütəxəssislər iddia edirlər ki, ətin yanında qatıq yemək olmaz. Bunun elmi izahatını verməyən insanların iddialarına görə, ətlə bərabər istehlak edilən qatıq ətin tərkibində olan dəmirin orqanizmdə sovrulmasının qarşısını alır. Ətin keyfiyyəti də tam öldüyü üçün tərkibində olan dəmir məhv olur. Əslində isə bu, yanlış fikirdir və insanları milli dəyərlərdən, milli mətbəxdən uzaqlaşdırmaqdan başqa bir şey deyil.Bunu Ukrayna Kulinarlar Birliyinin üzvü, Türkiyə Şef Aşcılar Dərnəyinin Azərbaycan təmsilçisi, qida texnoloqu Ağa Salamov deyib.Ekspert publika-ya bildirib ki, milli mətbəximizin formalaşması bütün dünyaya səs salıb:"Mən beynəlxalq münsifəm, beynəlxalq festivalların qalibiyəm və biz hər zaman bu festivallarda Azərbaycanın milli dəyəri olan mətbəximizi nümayiş etdirmişik. Bunları deməkdə məqsədim Azərbaycan mətbəxinin formalaşmasına diqqəti çəkməkdir. Bir münsif olaraq onu deyə bilərəm ki, əgər sous və qarnir ətə uyğun olmasa və ya hər hansısa bir zərəri olarsa, həmin yemək festivalda qalib ola bilməz".Salamovun sözlərinə görə, unutmaq olmaz ki, qidanın dadına, görünüşünə, gigiyenasına, sağlamlığına qiymət verən münsif heyəti qida üzrə mütəxəssislərdir. Belə olduğu halda, milli dəyərimiz olan dolmanın yanında min illərdir sous olaraq qatıq verilirsə, deməli, ətlə qatıq bir yerdə istehlak edilə bilər. Təbii ki, bunun da bir elmi izahı var.Mütəxəssisin fikrincə, qatığın tərkibində olan kalsium ətin tərkibində olan dəmirlə zidd olduğuna görə, kalsium vücudumuza daxil olduğu zaman dəmirin sovrulmasını azacıq əngəlləyə bilər. Ancaq bu, kalsiumun dəmirə təsirindən asılıdır. Ayrıca, dəmirin vücud tərəfindən sovrulması, kalsium tərəfindən təsirlənməsi nazik bağırsaqlarda olan kalsiumun miqdarına da bağlıdır. "Əgər biz dolmanın yanında qatıq istehlak ediriksə, qatıq da maye halındadırsa, orqanizmin onu həzm etməsi daha qısa müddətdə olacaq və həzmi asanlaşdıracaq. Unutmaq olmaz ki, ana yeməyin yanında sous qarnirdən 30% az olmalıdır ki, qida sağlam şəkildə qəbul edilsin. Əgər biz 180 qram dolmanın yanında 30 qram qatıq istehlak ediriksə, burada dəmir və ya zülal itkisindən söhbət gedə bilməz", - deyən Salamovun sözlərinə görə, ətlə qatıq norma həddini aşmadan biryerdə yeyilsə, heç bir ziyan verməz.
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
xəbərlər
ru_AZ
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e4/08/04/424595791_0:22:2671:2025_1920x0_80_0_0_6ce6d86fd8c5a8a1c2a0c75a4f146982.jpgSputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
dolma, ət, kalium, kalsium, dəmir
dolma, ət, kalium, kalsium, dəmir
İndiyədək yarpaq dolmasını səhv yemişik? Qida texnoloqundan elmi izahat
23:05 04.01.2022 (Yenilənib: 23:25 04.01.2022) Milli dəyərimiz olan dolmanın yanında min illərdir sous olaraq qatıq verilirsə, deməli, ətlə qatıq bir yerdə istehlak edilə bilər. Amma...
BAKI, 4 yanvar - Sputnik. Bəzi mütəxəssislər iddia edirlər ki, ətin yanında qatıq yemək olmaz. Bunun elmi izahatını verməyən insanların iddialarına görə, ətlə bərabər istehlak edilən qatıq ətin tərkibində olan dəmirin orqanizmdə sovrulmasının qarşısını alır.
Ətin keyfiyyəti də tam öldüyü üçün tərkibində olan dəmir məhv olur. Əslində isə bu, yanlış fikirdir və insanları milli dəyərlərdən, milli mətbəxdən uzaqlaşdırmaqdan başqa bir şey deyil.
Bunu Ukrayna Kulinarlar Birliyinin üzvü, Türkiyə Şef Aşcılar Dərnəyinin Azərbaycan təmsilçisi, qida texnoloqu Ağa Salamov deyib.
Ekspert publika-ya bildirib ki, milli mətbəximizin formalaşması bütün dünyaya səs salıb:
"Mən beynəlxalq münsifəm, beynəlxalq festivalların qalibiyəm və biz hər zaman bu festivallarda Azərbaycanın milli dəyəri olan mətbəximizi nümayiş etdirmişik. Bunları deməkdə məqsədim Azərbaycan mətbəxinin formalaşmasına diqqəti çəkməkdir. Bir münsif olaraq onu deyə bilərəm ki, əgər sous və qarnir ətə uyğun olmasa və ya hər hansısa bir zərəri olarsa, həmin yemək festivalda qalib ola bilməz".
Salamovun sözlərinə görə, unutmaq olmaz ki, qidanın dadına, görünüşünə, gigiyenasına, sağlamlığına qiymət verən münsif heyəti qida üzrə mütəxəssislərdir. Belə olduğu halda, milli dəyərimiz olan dolmanın yanında min illərdir sous olaraq qatıq verilirsə, deməli, ətlə qatıq bir yerdə istehlak edilə bilər. Təbii ki, bunun da bir elmi izahı var.
Mütəxəssisin fikrincə, qatığın tərkibində olan kalsium ətin tərkibində olan dəmirlə zidd olduğuna görə, kalsium vücudumuza daxil olduğu zaman dəmirin sovrulmasını azacıq əngəlləyə bilər. Ancaq bu, kalsiumun dəmirə təsirindən asılıdır. Ayrıca, dəmirin vücud tərəfindən sovrulması, kalsium tərəfindən təsirlənməsi nazik bağırsaqlarda olan kalsiumun miqdarına da bağlıdır.
"Əgər biz dolmanın yanında qatıq istehlak ediriksə, qatıq da maye halındadırsa, orqanizmin onu həzm etməsi daha qısa müddətdə olacaq və həzmi asanlaşdıracaq. Unutmaq olmaz ki, ana yeməyin yanında sous qarnirdən 30% az olmalıdır ki, qida sağlam şəkildə qəbul edilsin. Əgər biz 180 qram dolmanın yanında 30 qram qatıq istehlak ediriksə, burada dəmir və ya zülal itkisindən söhbət gedə bilməz", - deyən Salamovun sözlərinə görə, ətlə qatıq norma həddini aşmadan biryerdə yeyilsə, heç bir ziyan verməz.