https://sputnik.az/20211227/qirmizi-et-yeyenlerin-damarlari-niye-tez-tutulur-lginc-sebeb--437616107.html
Qırmızı ət yeyənlərin damarları niyə tez tutulur? İlginc səbəb
Qırmızı ət yeyənlərin damarları niyə tez tutulur? İlginc səbəb
Sputnik Azərbaycan
Klivlend klinikasının professorları bildirirlər ki, ətli qidalar bağırsaq mikroflorasını dəyişir, orada zərərli bakteriyaları çoxaldır. 27.12.2021, Sputnik Azərbaycan
2021-12-27T07:59+0400
2021-12-27T07:59+0400
2021-12-27T10:20+0400
elm
ürək-damar xəstəlikləri
ət
klivlend
klivlend klinikası
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/42237/51/422375100_0:161:3069:1887_1920x0_80_0_0_3af04a4d85b6f116e10ad6adbb317240.jpg
BAKI, 27 dekabr - Sputnik. Bioloqlar qırmızı və qızardılmış əti çox yeyənlənlərin daha çox aterosklerozdan - damar tıxanmasından əziyyət çəkdiyini bildirir. Onlar yeni elmi tədqiqat vasitəsilə bunun niyə baş verdiyini araşdırıb.Nature Microbiology dərgisində dərc edilən elmi məqalədə ət qidalarından bağırsaqda Emergencia timonensis bakteriyasının çoxaldığı bildirilir.Bu bakteriyaların sintez etdiyi maddə - belə demək mümkündürsə, bakteriya qalıqları damar divarlarında pıtraqlar yaradır. Bu səbəbdən xolesterin də yüksəlir, damarların içində kalsium yığılır və getdikcə damarlar daralır.Klivlend klinikasının professorları ət qəbulu ilə ateroskleroz arasında əlaqəni sübut ediblər.Ətli qidalar bağırsaq mikroflorasını dəyişir, orada zərərli bakteriyaları çoxaldır.Belə ki, bu mikroflora ətdə olan faydalı maddələri udub, onları TMAO maddəsinə çevirir. Aterosklerozun əsas səbəbkarı isə məhz TMAO-dur."Emergencia timonensis bakteriyaları TMAO molukulu üçün əsas mənbədir. Ət xoşlayanların bağırsağında bu bakteriya daha çoxdur, nəinki veqanların", - Sfera.az Nature Microbiology-yə istinadla yazıb.
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
xəbərlər
ru_AZ
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/42237/51/422375100_168:0:2899:2048_1920x0_80_0_0_bb1ee8c5f0bcf0f45ebca42e2eceee61.jpgSputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
qırmızı ətin ilginc zərərləri: görün damarları necə tıxanır
qırmızı ətin ilginc zərərləri: görün damarları necə tıxanır
Qırmızı ət yeyənlərin damarları niyə tez tutulur? İlginc səbəb
07:59 27.12.2021 (Yenilənib: 10:20 27.12.2021) Klivlend klinikasının professorları bildirirlər ki, ətli qidalar bağırsaq mikroflorasını dəyişir, orada zərərli bakteriyaları çoxaldır.
BAKI, 27 dekabr - Sputnik. Bioloqlar qırmızı və qızardılmış əti çox yeyənlənlərin daha çox aterosklerozdan - damar tıxanmasından əziyyət çəkdiyini bildirir.
Onlar yeni elmi tədqiqat vasitəsilə bunun niyə baş verdiyini araşdırıb.
Nature Microbiology dərgisində dərc edilən elmi məqalədə ət qidalarından bağırsaqda Emergencia timonensis bakteriyasının çoxaldığı bildirilir.
Bu bakteriyaların sintez etdiyi maddə - belə demək mümkündürsə, bakteriya qalıqları damar divarlarında pıtraqlar yaradır. Bu səbəbdən xolesterin də yüksəlir, damarların içində kalsium yığılır və getdikcə damarlar daralır.
Klivlend klinikasının professorları ət qəbulu ilə ateroskleroz arasında əlaqəni sübut ediblər.
Ətli qidalar bağırsaq mikroflorasını dəyişir, orada zərərli bakteriyaları çoxaldır.
Belə ki, bu mikroflora ətdə olan faydalı maddələri udub, onları TMAO maddəsinə çevirir. Aterosklerozun əsas səbəbkarı isə məhz TMAO-dur.
"Emergencia timonensis bakteriyaları TMAO molukulu üçün əsas mənbədir. Ət xoşlayanların bağırsağında bu bakteriya daha çoxdur, nəinki veqanların", - Sfera.az Nature Microbiology-yə istinadla yazıb.