https://sputnik.az/20211110/gorme-qabiliyyetini-qorumaq-ucun-hansi-mehsullar-faydalidir-434964831.html
Görmə qabiliyyətini qorumaq üçün hansı məhsullar faydalıdır
Görmə qabiliyyətini qorumaq üçün hansı məhsullar faydalıdır
Sputnik Azərbaycan
Pavlıçeva qeyd edib ki, gözün tor qişasında ən yüksək miqdarda Omega-3 var, buna görə də bu yağ turşusu rasionda kifayət qədər olmalıdır. 10.11.2021, Sputnik Azərbaycan
2021-11-10T08:34+0400
2021-11-10T08:34+0400
2021-11-10T08:34+0400
göz
elm
vitamin
e vitamini
omega
kərə yağı
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/42020/28/420202894_0:0:3067:1725_1920x0_80_0_0_fcc8c693e51023595f4313c126022eba.jpg
BAKI, 10 noyabr — Sputnik. Görmə qabiliyyətininin qorunması üçün hansı məhsulları rasiona daxil etmək lazımdır. Bu barədə nutrisioloq Anna Pavlıçeva RİA Novosti-yə məlumat verib.Onun sözlərinə görə, ilk növbədə, əsas görmə piqmentlərin sintezində iştirak edən A vitamini lazımdır. O retinol şəklində yumurtada, mal əti qaraciyərində və qırmızı kürüdə olur."Balqabaqda, yerkökündə, şirin kartofda, bibərdə, ərikdə olan beta-karotin də gözə xeyirlidir. Antioksidantlar və bioflavonoidlər (C vitamini, E vitamini, lutein, astaxanthin) görmə qabiliyyətinə böyük dəstək verir. Onlar ən çox tərəvəzlərdə, meyvələrdə və xüsusilə də giləmeyvələrdə (qışda dondurulmuş giləmeyvələrdən istifadə etmək olar, onlarda bütün faydalar qorunub saxlanılır) olur. E vitamini qoz-fındıqlarda, tumlarda və kərə yağında kifayət qədərdir. Lutein isə ispanaqda, cəfəridə və eynilə yumurtalarda olur. İspanaqda yeri gəlmişgən, luteindən başqa zeaksantin də var ki, bu da makulodistrofiyanın inkişaf riskini azaldır", - deyə nutrisioloq bildirib.Bundan əlavə, Pavlıçeva qeyd edib ki, gözün tor qişasında ən yüksək miqdarda Omega-3 var, buna görə də bu yağ turşusu rasionda kifayət qədər olmalıdır."Qızılbalıq, siyənək, skumbriya kimi yağlı balıqları, həmçinin dəniz məhsullarını seçin", - deyə ekspert yekunlaşdırıb.
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
xəbərlər
ru_AZ
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/42020/28/420202894_338:0:3067:2047_1920x0_80_0_0_1b59fd82fd342ff812e1655a982a2190.jpgSputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
göz, vitamin, e vitamini, omega, kərə yağı
göz, vitamin, e vitamini, omega, kərə yağı
Görmə qabiliyyətini qorumaq üçün hansı məhsullar faydalıdır
Pavlıçeva qeyd edib ki, gözün tor qişasında ən yüksək miqdarda Omega-3 var, buna görə də bu yağ turşusu rasionda kifayət qədər olmalıdır.
BAKI, 10 noyabr — Sputnik. Görmə qabiliyyətininin qorunması üçün hansı məhsulları rasiona daxil etmək lazımdır. Bu barədə nutrisioloq Anna Pavlıçeva RİA Novosti-yə məlumat verib.
Onun sözlərinə görə, ilk növbədə, əsas görmə piqmentlərin sintezində iştirak edən A vitamini lazımdır. O retinol şəklində yumurtada, mal əti qaraciyərində və qırmızı kürüdə olur.
"Balqabaqda, yerkökündə, şirin kartofda, bibərdə, ərikdə olan beta-karotin də gözə xeyirlidir. Antioksidantlar və bioflavonoidlər (C vitamini, E vitamini, lutein, astaxanthin) görmə qabiliyyətinə böyük dəstək verir. Onlar ən çox tərəvəzlərdə, meyvələrdə və xüsusilə də giləmeyvələrdə (qışda dondurulmuş giləmeyvələrdən istifadə etmək olar, onlarda bütün faydalar qorunub saxlanılır) olur.
E vitamini qoz-fındıqlarda, tumlarda və kərə yağında kifayət qədərdir. Lutein isə ispanaqda, cəfəridə və eynilə yumurtalarda olur. İspanaqda yeri gəlmişgən, luteindən başqa zeaksantin də var ki, bu da makulodistrofiyanın inkişaf riskini azaldır", - deyə nutrisioloq bildirib.
Bundan əlavə, Pavlıçeva qeyd edib ki, gözün tor qişasında ən yüksək miqdarda Omega-3 var, buna görə də bu yağ turşusu rasionda kifayət qədər olmalıdır.
"Qızılbalıq, siyənək, skumbriya kimi yağlı balıqları, həmçinin dəniz məhsullarını seçin", - deyə ekspert yekunlaşdırıb.