https://sputnik.az/20211007/qisda-qida-rasionu-nece-olmalidir---hekim-mesleheti-433939509.html
Qışda qida rasionu necə olmalıdır? - Həkim məsləhəti
Qışda qida rasionu necə olmalıdır? - Həkim məsləhəti
Sputnik Azərbaycan
Həkimin sözlərinə görə, rasiona mütləq zülal və yağ mənbələrinin daxil edilməsi zəruridir. 07.10.2021, Sputnik Azərbaycan
2021-10-07T22:33+0400
2021-10-07T22:33+0400
2021-10-07T22:33+0400
qida
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/42404/19/424041960_0:161:3069:1887_1920x0_80_0_0_323f6a4d0b276a040debc7cbc897bfe6.jpg
BAKI, 7 oktyabr — Sputnik. Soyuq mövsümdə qidalanma rasionunun təxminən 40%-i ət, onunla əvəz edilə bilən yumurta və balıq olmalıdır. Bu barədə RİA Novosti-yə Moskva Səhiyyə Departamentinin yetkin əhaliyə ilkin tibbi-sanitariya yardımı üzrə baş ştatdankənar mütəxəssisi Andrey Tyajelnikov bildirib.Həkimin sözlərinə görə, ilin soyuq aylarında insanın daha çox güc və enerjiyə ehtiyacı olduğu üçün qida rasionu dəyişməlidir. Qışda orqanizm günəş işığına ehtiyac duyur, onun enerji sərfiyyatı əhəmiyyətli dərəcədə artır, viruslara və bakteriyalara qarşı müqavimət göstərmək üçün gücü azalır, mübadilə prosesləri yavaşlayır və sürətli yorğunluq yaranır.Onun sözlərinə görə, rasiona mütləq zülal və yağ mənbələrinin daxil edilməsi zəruridir."Buna görə də soyuq mövsümdə rasionunun təxminən 40%-i ət olmalıdır. Bu bizə enerji verir, əzələ toxumasının itirilməsindən qoruyur, yoluxucu xəstəliklərdən qorunmanı stimullaşdırır. Əti yumurta və balıqla da əvəz etmək olar", - deyə Tyajelnikov izah edib.
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
xəbərlər
ru_AZ
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/42404/19/424041960_168:0:2899:2048_1920x0_80_0_0_bdc1aa55924bc25e75adce17ceeb2cf2.jpgSputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
qida
Qışda qida rasionu necə olmalıdır? - Həkim məsləhəti
Həkimin sözlərinə görə, rasiona mütləq zülal və yağ mənbələrinin daxil edilməsi zəruridir.
BAKI, 7 oktyabr — Sputnik. Soyuq mövsümdə qidalanma rasionunun təxminən 40%-i ət, onunla əvəz edilə bilən yumurta və balıq olmalıdır. Bu barədə RİA Novosti-yə Moskva Səhiyyə Departamentinin yetkin əhaliyə ilkin tibbi-sanitariya yardımı üzrə baş ştatdankənar mütəxəssisi Andrey Tyajelnikov bildirib.
Həkimin sözlərinə görə, ilin soyuq aylarında insanın daha çox güc və enerjiyə ehtiyacı olduğu üçün qida rasionu dəyişməlidir. Qışda orqanizm günəş işığına ehtiyac duyur, onun enerji sərfiyyatı əhəmiyyətli dərəcədə artır, viruslara və bakteriyalara qarşı müqavimət göstərmək üçün gücü azalır, mübadilə prosesləri yavaşlayır və sürətli yorğunluq yaranır.
"Orqanizmin dəyişən iqlim şəraitinin öhdəsindən gəlməsi üçün mütləq zülallar, yağlar, karbohidratlar, vitaminlər, minerallar və lifdən ibarət olan balanslı qida qəbul etmək lazımdır. Qış yeməkləri daha doyurucu və kalorili olmalıdır", - deyə həkim bildirib.
Onun sözlərinə görə, rasiona mütləq zülal və yağ mənbələrinin daxil edilməsi zəruridir.
"Buna görə də soyuq mövsümdə rasionunun təxminən 40%-i ət olmalıdır. Bu bizə enerji verir, əzələ toxumasının itirilməsindən qoruyur, yoluxucu xəstəliklərdən qorunmanı stimullaşdırır. Əti yumurta və balıqla da əvəz etmək olar", - deyə Tyajelnikov izah edib.