Yeni təcili tibbi yardım avtomobilləri  - Sputnik Azərbaycan, 1920
SƏHİYYƏ
Tibb sahəsinə, xəstəliklərə, sağlamlıq mövzusuna dair materiallar

Uzun ömür sürmək üçün ən yaxşı qida rejimi

© Depositphotos.com / AllaSerebrinaПожилая пара во время прогулки
Пожилая пара во время прогулки - Sputnik Azərbaycan, 1920, 04.04.2021
Abunə olmaq
Mütəxəssislər xəbərdarlıq ediblər ki, heç də bütün meyvə və tərəvəzlər orqanizmə eyni cür fayda vermir.

BAKI, 4 aprel - Sputnik. Alimlər ömür sürəyini artırmaq üçün ən yaxşı qida rejimini hesablayıblar. 

Sputnik Azərbaycan bildirir ki, bu barədə Science and Technology Daily portalı yazır.

Çinli mütəxəssislər Şimali və Cənubi Amerika, Avropa, Asiya, Afrika və Avstraliyanın 29 ölkəsindən 1.9 milyon insanın iştirak etdiyi qida vərdişləri barədə 26 müxtəlif tibbi araşdırmanın nəticələrini müqayisə ediblər.

Девушка с ягодным коктейлем - Sputnik Azərbaycan, 1920, 21.10.2019
SƏHİYYƏ
Bir dietadan doymayıb, ikisini saxlayanlar, bu xəbər sizin üçündür

Məlum olub ki, gündəlik beş porsiya meyvə-tərəvəzin istehlakı ən aşağı ölüm riskləri ilə mütənasib olub. Gün ərzində beş porsiya meyvə-tərəvəz yeyən iştirakçıların ömrü daha uzun olub, müxtəlif səbəblərdən ölüm riski 13, ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riski 12, xərçəngdən - 10, respirator xəstəliklərdən ölüm riski isə 35% azalıb. 

Ancaq mütəxəssislər xəbərdarlıq ediblər ki, heç də bütün meyvə və tərəvəzlər orqanizmə eyni cür fayda vermir. Məsələn, nişastalı tərəvəzin - noxud, qarğıdalı, kartof - istehlakı müxtəlif səbəblərdən və ya müəyyən xroniki xəstəliklərdən ölüm riskini azaltmır. Yaşıl, yarpaqlı tərəvəzlər, eləcə də beta-karotin və C vitamini ilə zəngin olan (sitrus, giləmeyvə və kök) meyvələr daha faydalı hesab olunub.

Xəbər lenti
0