BAKI, 2 mart — Sputnik. Şokolad insanın ürək-damar sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. Sputnik Azərbaycan RİA Novosti-yə istinadla xəbər verir ki, bu nəticəyə Amerikanın Beylor tibb kollecinin alimləri gəliblər. Onların araşdırmasının nəticəsi "European Journal of Preventive Cardiology" jurnalında dərc olunub.
Mütəxəssislər 300 min xəstənin məlumatlarını analiz edərək şokolad istehlakı ilə koronar ürək xəstəliyi arasında əlaqə olduğunu müəyyənləşdiriblər. Həftədə ən az bir dəfə şokolad yeyən insanlarda bu xəstəliyə məruz qalma riskinin digərlərinə nisbətən 8 faiz az olduğu ortaya çıxıb. Alimlər bunu şokoladın tərkibindəki stearin turşusunun, flavonoidlər və polifenolların - ürəyi gücləndirən və "yaxşı" xolesterol səviyyəsini artıran elementlərin olması ilə əlaqələndiriblər.
Bununla belə, alimlər xəbərdarlıq ediblər ki, şokoladı yalnız kiçik porsiyalar halında yemək lazımdır, əks halda, piylənməyə və ikinci tip şəkərli diabetə gətirib çıxara bilər.