BAKI, 22 noyabr — Sputnik. Çin, Avstraliya və Qətər alimləri mütəmadi olaraq yumurta yeməyin zərərlərini açıqlayıb.
Sputnik Azərbaycan xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "British Journal of Nutrition" jurnalında yer alıb.
Ekspertlər 1991-2009-cu illər arasında 8545 nəfərin qidalanma məlumatlarını təhlil edib.
Mütəxəssislər müəyyən ediblər ki, gündəlik 38 qramdan çox yumurta yemək II tip diabet riskini 25 faiz artırır.
Gün ərzində bir yumurta yeyən şəxslərin xəstəlik riski 60 faiz artıb. Qadınlar arasında bu göstərici kişilərdən çox olub.
Alınan nəticə, elm adamlarına diabet riskinin toyuq yumurtası istehlakı ilə artdığını sübut edib.
Bununla yanaşı, dietoloq Aitor Sanchez açıq rəngli qabıqlı və tünd rəngli qabıqlı yumurta arasındakı fərqi müəyyən etmişdir. Onun sözlərinə görə, yumurta qabığının rəngi toyuğun verəcəyi rəng piqmentindən asılıdır.