Təndir – Azərbaycan xalqının maddi-mədəni nümunəsidir. Təndir çörəyi qədim ənənəyə söykənir. Tarixi bizim era ilə üst-üstə düşür.
Təndirdə çörək bişirmə ənənəsi qədim xaql sənətkarlığı nümunəsi kimi min illərdir nəsildən nəsilə ötürülüb.
Azərbaycanlılar çörəyi müqəddəs hədiyyə bilib onu Qurani-Kərimlə eyni səviyyədə tuturlar. İnsanlar dua zamanı Tanrıdan onları çörəklə sınağa çəkməməsini istəyirlər, dəyərli qonaqları duz-şörəklə qarşılayırlar. Azərbaycanda çörək də, təndir də müqəddəs sayılır. Təbiətin yaranışı – günəşin qürubu, zəlzələlər zamanı insanlar təndirə doğru qaçardılar. İnanırdılar ki, Tanrı onları qoruyacaq.
Azərbaycan çörəyinin təndirdə necə hazırlandığını isə fotolentlə tanışlıqda öyrənə bilərsiniz.
© Sputnik. Севда Бабаеваİçərişəhərdə yerləşən “Təndir” restoranı təkcə azərbaycanlıların deyil, turistlərin də sevimli məkanıdır. Burada siz, Azərbaycan mətbəxinin istənilən təamından dada bilərsiniz.
1/12
© Sputnik. Севда Бабаева
İçərişəhərdə yerləşən “Təndir” restoranı təkcə azərbaycanlıların deyil, turistlərin də sevimli məkanıdır. Burada siz, Azərbaycan mətbəxinin istənilən təamından dada bilərsiniz.
© Sputnik. Севда БабаеваMilli yeməklər təqdim olunan məkanların interyeri əsasən milli koloritə görə dizayn olunur. “Təndir – 1” adlı kiçik restoran da istisna deyil. Milli elementlərdən başqa, buranın divarları da azərbaycan filmlərindən kadrlarla bəzədilib.
2/12
© Sputnik. Севда Бабаева
Milli yeməklər təqdim olunan məkanların interyeri əsasən milli koloritə görə dizayn olunur. “Təndir – 1” adlı kiçik restoran da istisna deyil. Milli elementlərdən başqa, buranın divarları da azərbaycan filmlərindən kadrlarla bəzədilib.
© Sputnik. Севда БабаеваBu işdə əsas məsələ təndirdir.
3/12
© Sputnik. Севда Бабаева
Bu işdə əsas məsələ təndirdir.
© Sputnik. Севда БабаеваXəmir üçün sadə ehtiyaclar: su, buğda unu, duz və maya.
4/12
© Sputnik. Севда Бабаева
Xəmir üçün sadə ehtiyaclar: su, buğda unu, duz və maya.
© Sputnik. Севда БабаеваXəmir “gəldikdən” sonra ondan hazırlanan kətələrdən təndir çörəyi bişirilir.
5/12
© Sputnik. Севда Бабаева
Xəmir “gəldikdən” sonra ondan hazırlanan kətələrdən təndir çörəyi bişirilir.
© Sputnik. Севда БабаеваXəmirin üzərini parçayla, məsələn süfrəylə örtsək, xəmir yaxşı “gəlir”.
6/12
© Sputnik. Севда Бабаева
Xəmirin üzərini parçayla, məsələn süfrəylə örtsək, xəmir yaxşı “gəlir”.
© Sputnik. Севда БабаеваXəmir birbaşa təndirin divarına yapışdırılır.
7/12
© Sputnik. Севда Бабаева
Xəmir birbaşa təndirin divarına yapışdırılır.
© Sputnik. Севда Бабаеваİstiliyin soyumaması üçün təndirin qapağını möhkəm bağlayırıq.
8/12
© Sputnik. Севда Бабаева
İstiliyin soyumaması üçün təndirin qapağını möhkəm bağlayırıq.
© Sputnik. Севда БабаеваƏgər çörəyi tez bişirmək lazımdırsa, onu xüsusi sacayağının üzərinə qoyurlar.
9/12
© Sputnik. Севда Бабаева
Əgər çörəyi tez bişirmək lazımdırsa, onu xüsusi sacayağının üzərinə qoyurlar.
© Sputnik. Севда БабаеваHazır çörək təndirdən xüsusi belcik və qarmaqla çıxarılır.
10/12
© Sputnik. Севда Бабаева
Hazır çörək təndirdən xüsusi belcik və qarmaqla çıxarılır.
© Sputnik. Севда БабаеваTəzə bişmiş təndir çörəyi çox qaynar və inanılmaz ləzzətli olur.
11/12
© Sputnik. Севда Бабаева
Təzə bişmiş təndir çörəyi çox qaynar və inanılmaz ləzzətli olur.
© Sputnik / Sevda BabayevaNuş olsun!
12/12
© Sputnik / Sevda Babayeva
Nuş olsun!