BAKI, 4 avqust — Sputnik. Terapevt, endokrinoloq Yelena Kiselyova, moruğun düşünüləndən daha çox faydalı xüsusiyyətə sahib olduğunu söyləyib.
Bu barədə "İzvestiya" yazıb.
Həkim izah edib ki, moruqda müxtəlif şəkərlərin, təxminən 11% - i, həmçinin üzvi turşular və efir yağları var. Bundan əlavə, bu giləmeyvədə bir çox vitamin və minerallar – C, B1, B2, B3 (PP), B4, B5, B6 və B9, kalsium, dəmir, maqnezium və s. var. Bunun sayəsində moruq dəri və saç vəziyyətini yaxşı saxlamağa kömək edir, yaşlanmanı yavaşladır, hemoqlobin səviyyəsini qoruyur və bağırsaq üçün faydalıdır. Bundan əlavə, o, hamiləlik və ya menstruasiya zamanı qadınlara tövsiyə olunur.
Kişi orqanizminə gəldikdə, moruq prostatitin qarşısını alır və potensiyaya müsbət təsir göstərir. Təzə moruq, həmçinin yaxşı bir sidikqovucu vasitədir, şişkinliyi azaldır və qan təzyiqini aşağı salır. Bu giləmeyvədən hazırlanan çayı soyuqdəymə zamanı içmək tövsiyə olunur – o, antipiretik və antitrombotik xüsusiyyətlərə malikdir.
"Diyetoloqlar gündəlik 200 qramdan çox moruq yeməməyi məsləhət görürlər. Bəzi mənbələrdə bu rəqəm gündəlik 400 qrama qədər yüksəlir, ancaq bir oturuma deyil. Anlamaq lazımdır ki, moruqda olan şəkərlər həddindən artıq yeyildikdə, diabetqabağı vəziyyət və ya şəkərli diabet varsa, qanda qlükoza səviyyəsinin artmasına səbəb ola bilər" – həkim xəbərdar edib.
Daha əvvəl südün qəhvənin faydalı xüsusiyyətlərini azaltdığı barədə məlumat verilmişdi.