SƏHİYYƏ

Dietoloq demensiya riskini azaldan məhsullar haqqında

Dietoloqun sözlərinə görə, qoz-fındıq və giləmeyvə demensiyanın qarşısını alır.
Sputnik
BAKI, 24 mart - Sputnik. Dietoloq Nahid Əli zehni sayıqlığı artıran, demans riskini azaldan və ümumiyyətlə rifahı yaxşılaşdıran üç qidanın adını çəkdi. Onun fikrini Britaniyanın “Express” nəşri sitat gətirir.
Əli beyin sağlamlığı üçün ilk qidası olaraq qızılbalıq və tuna kimi yağlı balıqları adlandırıb. Onun sözlərinə görə, müsbət effekti balığın zəngin olduğu omeqa-3 yağ turşuları təmin edir. Bədəni bu maddələrlə doyurmaq, beynin və bütün orqanizmin fəaliyyətini qorumağın ən asan yoludur.
Əli həmçinin pəhrizinizə giləmeyvə daxil etməyi məsləhət görüb. Onun sözlərinə görə, bir araşdırma göstərib ki, orta yaşdan başlayaraq hər gün moruq, qaragilə və digər giləmeyvə yeyirsinizsə, sonrakı illərdə demans və Alzheymer xəstəliyinə tutulma ehtimalınız azalır.
Əli beyin üçün lazım olan üçüncü məhsul kimi qoz-fındığı deyib. Bununla yanaşı, dietoloq vurğulayıb ki, heç bir pəhriz müəyyən xəstəliklərin olmamasına zəmanət verə bilməz.
Bununla belə, o, pəhrizdəki kiçik dəyişikliklərin belə daha uzun müddət sağlam qalma şansınızı artırdığını söyləyir.