00:39 20 Sentyabr 2021
Canlı yayım
  • USD1.7000
  • EUR2.0014
  • RUB0.0234
CƏMİYYƏT
Qısa URL
18 0 0

Həkim izah edib ki, həddindən çox alma yemək məsləhət görülmür, çünki həm iştahı öldürür, həm də insan üçün zəruri olan protein məhsulları və liflər meyvə ilə əvəz olunur.

BAKI, 19 avqust — Sputnik. Yazın sonunda piştaxtalarda çoxlu miqdarda yeni almalara rast gəlmək olar. Tibb elmləri namizədi, diyetoloq, "Rimmarita" klinikasının baş həkimi Rimma Moysenko Sputnik radiosuna bu meyvəni gün ərzində nə qədər yemək lazım olduğunu və kimə necə təsir edəcəyini açıqlamasında bildirib.

Onun sözlərinə görə, təzə alma mədəaltı vəzi və bağırsaq xəstəlikləri diaqnozu qoyulmuş insanlar üçün tövsiyə edilmir, onlar bu meyvələri yalnız bişirilmiş şəkildə yeyə bilərlər. Həkim onu da qeyd edib ki, həzm sistemindən şikayət etməyənlər üçün alma faydalı məhsuldur.

"Əgər biz almanı normal həzm etmək imkanı olan sağlam insan haqqında danışırıqsa, qırmızı, yaşıl və sarı alma bizim üçün faydalıdır. Əgər biz yaşlı bir insan haqqında danışırıqsa, o zaman daha az miqdarda fruktoza olan, nə şirin, nə də turş olmayan neytral alma seçmək lazımdır. Bir qayda olaraq bunlar sarı-yaşıl almalardır", - deyə Rimma Moysenko bildirib.

Tibb elmləri namizədi əlavə edib ki, çeşidindən və rəngindən asılı olmayaraq qabıqda olan vitamin və mikroelementlərin miqdarı demək olar ki, eynidir. Onun sözlərinə görə, həzmi çox yükləməmək üçün almanı günün birinci yarısında, günorta yeməyindən gec olmayaraq yemək daha yaxşıdır.

Rimma Moysenko gün ərzində nə qədər alma yeyilə biləcəyini də bildirib.

"Qış və bahar dövründə ümumilikdə 100 qram alma yemək kifayət edir. İndi təzə alma əldə etmək imkanı olduğu halda 300 qram yeyə bilmək normal miqdardır ki, bu da sağlamlığa çox xeyirlidir", - deyə diyetoloq Sputnik radiosuna verdiyi müsahibəsində əminliklə bildirib.

Həkim izah edib ki, həddindən çox alma yemək məsləhət görülmür, çünki həm iştahı öldürür, həm də insan üçün zəruri olan protein məhsulları və liflər meyvə ilə əvəz olunur.

Alma qabığının tərkibində antioksidantlar və həzm olunmayan liflər də daxil olmaqla bir çox faydalı maddələrin olduğunu Rimma Moysenko əlavə edib. Buna görə almanı yeməzdən əvvəl qabığını soymaq vacib deyil, onun yaxşı yuyulması kifayətdir.

Tibb elmləri namizədi almanın qurdlu olmasına baxmayaraq onu atmağı məsləhət görməyib.

"Əgər meyvə qurdludursa, deməli, nitratlarla və pestisidlərlə dolu olmayan yaxşı bir almadır. Onu yuyub, bir az çürük olan hissəsini bıçaqla təmizləmək lazımdır", - deyə həkim qeyd edib.

Həmçinin oxuyun:

Əsas mövzular