BAKI, 16 iyun — Sputnik. Fast food, çipsilər və konservləşdirilmiş qidalar xüsusilə isti mövsümdə ödəmin yaranmasına səbəb ola bilər. Bunu fizioloq Aleksandr Sozıkin xəbərdarlıq edərək qeyd edib.
Həkimin sözlərinə görə, ödəmin yaranmasının əsas səbəbi, xüsusilə isti mövsümdə su-duz balansının pozulmasıdır. Onu natrium və kalium ilə tənzimləyir: birinci mikroelement hüceyrələrdə suyu saxlayır, ikincisi isə onu çıxarır. Duzlu qidalara, eləcə də yüksək konservantlar və dad artırıcılara olan həvəs də bu balansı poza bilər.
"Belə əlavələr fast food, kolbasa, pendirlər, çipsilərdə, həmçinin ət və balıq konservlərində olur", - fizioloq şərh edib.
Həkim, həmçinin ödəmə səbəb olan məşhur qidalar kimi çox miqdarda karbohidratlar olan qidaları da bu siyahıya daxil edib: tortlar, peçenyelər və qurudulmuş meyvələr. Həkim bildirib ki, karbohidratlar qaraciyərdə və əzələlərdə glikogen şəklində toplanır və bu maddənin hər qramı üç-dörd qram su ilə əlaqələndirilir.
Qazlı və enerji içkiləri, bəzi qablaşdırılmış şirəli sular, həmçinin çox sayda qarpız və yemiş rasiona qəbul etdikdə eyni mexanizm işə salınır.
Sonda həkim xəbərdarlıq edib ki, pivə və digər spirtli içkilər içdikdən sonra ödəm yaranır. Onlar güclü sidikqovucu təsirə malikdirlər və mayeni orqanizmdən çıxararaq su-duz balansını pozurlar. Bunun nəticəsində susuzluq yaranır ki, insan bunu çox miqdarda su ilə kompensasiya edir, bu da toxumalara sürətlə daxil olur və onların şişməsinə səbəb olur.
Digər maraqlı xəbərləri həmçinin Sputnik Azərbaycan-ın Teleqram kanalından izləyin.