CƏMİYYƏT
Cəmiyyətin həyatında baş verən aktual hadisələr

Gündə bir-iki orta banan əksər insanlar üçün faydalıdır - Baş diyetoloq

Mütəxəssisin sözlərinə görə, bananlı kekslər və ya kekslər kimi kompleks yeməklər şəkər və digər maddələrin yüksək tərkibinə görə müəyyən xroniki xəstəlikləri olan insanlar üçün əks göstəriş ola bilər.
Sputnik
BAKI, 29 may - Sputnik. Gündə bir-iki ədəd orta ölçülü banan sağlam insanların əksəriyyəti üçün faydalıdır və arıqlamaq üçün yaxşı, dadlı, tam qiymətli qəlyanaltıdır. Bu sözləri RİA Novosti-yə Moskva Səhiyyə Departamentinin baş diyetoloqu Antonina Starodubova deyib.
Bundan əvvəl “İzvestiya” qəzeti iqtisadi inkişaf naziri Maksim Reşetnikovun sədrliyi ilə iqtisadi inkişaf üzrə hökumət komissiyasının iclasının protokollarına istinad edərək, bananın Rusiyada sosial əhəmiyyətli məhsula çevrilə biləcəyini və onlara idxal rüsumlarının müvəqqəti olaraq sıfırlana biləcəyini yazıb.

“Gündə bir-iki ədəd orta banan sağlam insanlar üçün faydalıdır. Onlar bir dəfəyə də yeyilə bilər, yaxud bir neçə dozaya da bölünə bilər, fərq etməz. Bir orta banan 110 kalori, 1 qram protein, 28 qram karbohidrat, o cümlədən 15 qram şəkər, 3 qram pəhriz lifi, 450 milliqram kalium və B6 və C vitaminləri, maqnezium və manqanı təmin edir. Bu makro və mikroelementlər pəhriz lifləri ürək-damar sisteminin və mədə-bağırsaq traktının orqanlarının normal fəaliyyəti üçün faydalı və zəruridir", - deyə Starodubova bildirib.

Həkimlər
O, qeyd edib ki, banan sağlam və mürəkkəb qəlyanaltıdır, bu meyvəni həm də bədən çəkisini idarə edərkən və onu azaltmaq istəyəndəpəhrizə daxil etmək olar.
“Bir sıra beynəlxalq araşdırmalar gündə bir-iki banan orta miqdarda banan istehlakı ilə çəki artımı riskinin artmasına dair heç bir sübut tapmadı. Eyni zamanda, bu hissə aclığın öhdəsindən gəlməyə, lazımi pəhriz lifi, bitki mənşəli protein və mikroelementləri almağa kömək edə bilər”, - deyə diyetoloq vurğulayıb.
Qurumun həmsöhbəti aydınlaşdırıb ki, şəkərli diabet xəstələri, xüsusən də qanda qlükoza səviyyəsi yüksək olan xəstələrdə qlisemik indeksi nisbətən yüksək və şəkərin yüksək olması, eləcə də tərkibində kaliumun çox olması üzündən böyrək çatışmazlığı olan xəstələrdə bananın istifadəsi məhdudlaşdırılır.

"Bananın həddindən artıq istehlakı hətta sağlam insanlar üçün də tövsiyə edilmir, tərkibində tiramin olduğuna görə miqren riski artır; qida lifinin həddindən artıq qəbulu nəticəsində meteorizm, qarın ağrısı, nəcisin boşalması və ya qəbizlik, banan və şəkərin uzun müddət həddindən artıq istehlakı, onun tərkibində olan qidalar kariyes və tip 2 diabet riskini artırır", - deyə həkim bildirib.

Banan, arxiv şəkli
Mütəxəssis bildirib ki, bananın bir çox istehlak üsulları var.
“Adətən, bananları qəlyanaltı kimi tək-tək yemək olar, onu otaq temperaturunda istehlak edirlər. Bununla belə, onlardan çörək bişirmək və dondurma hazırlamaq üçün də istifadə etmək olar. Banan istehlakının temperaturunda fundamental fərq yoxdur. Bununla belə, yadda saxlamaq lazımdır ki, bananlı kekslər və ya kekslər kimi kompleks yeməklər şəkər və digər maddələrin yüksək tərkibinə görə müəyyən xroniki xəstəlikləri olan insanlar üçün əks göstəriş ola bilər", - deyə həkim əlavə edib.
Agentliyin həmsöhbəti vurğulayıb ki, bananın tərəvəz sortları olan bağayarpağı yalnız bişdikdən sonra istehlak edilir.
Digər maraqlı xəbərləri həmçinin Sputnik Azərbaycan-ın Teleqram kanalından izləyin.