BAKI, 21 may - Sputnik. Çayda çoxlu müxtəlif mikroelementlər var, lakin yalnız gündə dörd stəkandan çox içməsəniz, bu içki bədənə fayda verəcək. Belə bir açıqlama ilə RİA Novosti-yə müsahibəsində Moskva Səhiyyə Departamentinin ilkin tibbi yardım üzrə baş ştatdankənar mütəxəssisi Andrey Tyajelnikov çıxış edib.
“Orta miqdarda çay çox sağlam içkidir, çünki tərkibində güclü antioksidantlar olan taninlər var. Ancaq çox çay içsəniz, tanin dəmirin udulmasına mane olur. Çayın bədənə yalnız fayda gətirməsi üçün gündə 3-4 stəkan istehlak etmək və suyu onunla əvəz etməmək optimaldır", - deyə Tyajelnikov bildirib.
O, həmçinin qeyd edib ki, çayın həddindən artıq istehlakı onun tərkibindəki kofein üzündən yuxusuzluğa və həyəcanlılığın artmasına səbəb ola bilər. Bundan əlavə, içki sidikqovucu təsirə malikdir, yəni bədəndən suyu çıxarır.
Həkim bildirib ki, çay yarpaqlarında çoxlu müxtəlif mikroelementlər – antioksidantlar, vitaminlər və minerallar var. Bütün bu maddələr bədənimizə lazımdır, yəni faydalıdır.
"Məsələn, polifenollar ateroskleroz, diabet və hipertoniyanın inkişafının qarşısını alır", - deyə mütəxəssis davam edib.
Onun sözlərinə görə, təkcə çay içməklə xəstəliyin qarşısını almaq olmaz. Mütəxəssis qeyd edib ki, çayın faydalı xüsusiyyətlərini içkiyə ötürməsi üçün onu düzgün dəmləmək lazımdır:
"Belə ki, qara çay demək olar ki, 100 dərəcə temperaturda su tələb edir, yaşıl çay isə 60-80 dərəcə dəmlənir. Eyni zamanda, hər hansı bir çay dəmləndikdən dərhal sonra içilməlidir, çünki soyudulmuş içki bütün faydalı xüsusiyyətlərini itirir".
Dəmlik, arxiv şəkli
© Sputnik / Murad Orujov
Həkim onu da qeyd edib ki, yarpaq çayının təkrar dəmlənməsinə icazə verilir - qara çayı sağlamlığa zərər vermədən iki dəfə, yaşıl çayı üç-dörd dəfə dəmləmək olar.
"Bu, çay paketlərinin təkrar istifadəsinə aid edilmir. Çay paketlərini yalnız bir dəfə dəmləmək olar”, - deyə mütəxəssis fikrini tamamlayıb.
Digər maraqlı xəbərləri həmçinin Sputnik Azərbaycan-ın Teleqram kanalından izləyin.