CƏMİYYƏT
Cəmiyyətin həyatında baş verən aktual hadisələr

Şokolad, pivə və şərab - uzunömürlülüyün sirri?

İştirakçılar araşdırma zamanı yedikləri faydalı və zərərli qidalar haqqında anket doldurub.
Sputnik
BAKI, 11 iyul — Sputnik. Varşava Universitetinin alimləri müəyyən edib ki, pivə, şərab, şokolad sağlamlığa zərər vermir, əksinə ömrü uzadır. Sputnik Azərbaycan xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, alimlər 45-83 yaşlı 68237 nəfər könüllü üzərində araşdırma aparıb. İştirakçılar araşdırma zamanı yedikləri faydalı və zərərli qidalar haqqında anket doldurub.
Soyuqdəyməyə qarşı zeytun yağı, tərəvəz və meyvə, qoz, şokolad və bir neçə alkoqollu içkilər daxil edilib. Zərərli məhsulların siyahısına isə yarımfabrikatlar, qırmızı ət, və qazlı sular daxil edilib.
Şokolad
Anket göstəricilərinə əsasən insanların sağlamlıq dərəcəsi 0- 16 balla qiymətləndirilib. Araşdırma 16 il davam edib. Bu müddət ərzində 16088 nəfər ölüb. Onlardan 5980 nəfəri ürək xəstəliklərindən, 5252 nəfəri onkoloji xəstəliklərdən, qaln hissəsi isə müxtəlif səbəblərdən dünyasını dəyişib.
Nəticələrə müəyyən edilib ki, mütəmadi olaraq faydalı qidalar yeyən insanlar 18 faiz daha az erkən ölüm yaşayır. Onlarda ürək xəstəlikləri riski 20 faiz, xərçəng riski isə 13 faiz az olur.
"Meysəri" şərabı, arxiv şəkli
Araşdırma müəllifləri qeyd edib ki, çox yaşayn insanlar dadlı və alkoqollu içkilərdən tamamilə imtina etməsələr də, hər zaman qəbul etdikləri normal miqdarda olub.
Daha əvvəl də alimlər qeyd etmişdi ki, həftədə 300-400 milliqram şərab insanları əqli gerilikdən qoruyur.
Digər maraqlı xəbərləri həmçinin Sputnik Azərbaycan-ın Teleqram kanalından izləyin.