https://sputnik.az/20220222/bolgelerimizin-novruz-sovqatlari--qendi-kulce-439387390.html
Bölgələrimizin Novruz sovqatları – Qəndi külçə
Bölgələrimizin Novruz sovqatları – Qəndi külçə
Sputnik Azərbaycan
Qarşıdan gələn Novruz bayramı maraqlı adətləri ilə bərabər, zəngin süfrəsi, şirniyyatları ilə də tanınır. 22.02.2022, Sputnik Azərbaycan
2022-02-22T09:00+0400
2022-02-22T09:00+0400
2022-02-22T09:00+0400
novruz
video
bayram
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/02/15/439412391_0:0:1920:1080_1920x0_80_0_0_c75f9452b848203e8bd0c024fdd23bc2.jpg
Bu yeməklərdən, şirniyyatlardan çoxu ölkənin hər yerində hazırlanır. Məsələn, Novruz aşı, şəkərbura, qoğal və s. Lakin bəzi təamlar və şirniyyatlar bölgə əhəmiyyətlidir. Bunlara misal olaraq Lənkəran bölgəsində hazırlanan Qəndi külçəni və ya Partlama çörəyi göstərmək olar.Qarşıdan gələn Novruz bayramı maraqlı adətləri ilə bərabər, zəngin süfrəsi, şirniyyatları ilə də tanınır. Bu yeməklərdən, şirniyyatlardan çoxu ölkənin hər yerində hazırlanır. Məsələn, Novruz aşı, şəkərbura, qoğal və s. Lakin bəzi təamlar və şirniyyatlar bölgə əhəmiyyətlidir. Bunlara misal olaraq Lənkəran bölgəsində hazırlanan Qəndi külçəni və ya Partlama çörəyi göstərmək olar.Bu dəfə oxucularımıza Qəndi külçənin hazırlanmasını təqdim etmək istəyirik. Bu işdə bizə Lənkəran sakini Tamella xanım Cəbrayılova kömək edəcək.Qəndi külçənin içliyinin hazırlanması üçün bizə lazımdır:800 qram un,500 qram əridilmiş kərə yağı,500 qram şəkər pudrasıYarım çay qaşığı çörək mayası,Bir paket qabartma tozu,Bir paket vanil və yarı çay qaşığı hil.Əvvəlcə əridilmiş yağ mikserlə ağarana qədər çalınır. Sonra yağa hil və vanil qatılır. İçliyin ununa bir paket qabartma tozu əlavə edib əldə edilən yağa qatılır və yaxşıca əldə ovxalanaraq yoğrulur. Əldə edilən içlik özünü tutması üçün 20-25 dəqiqə saxlanmalıdır.Qəndi külçənin xəmiri üçün bizə lazımdır:600 qram un,150 qram kərə yağı,150 qram süd,2 ədəd yumurta,Yarım çay qaşığı çörək mayası,Yarım çay qaşığı duz və bir paket qabartma tozu.Qəndi külçənin xəmiri yoğrulduqdan sonra xırda kündələr hazırlanır. Sonra Qəndi külçənin əvvəlcədən hazırlanmış içliyindən kürəciklər hazırlanır. Həmin içlikdən 20 ədəd Partlama çörək alınır. Kiçik kündələr oxlovla açılaraq içərisinə içlik qoyulur və bükülür. Qəndi külçə və ya Partlama çörəyin üstünü isə daraqla naxış vurulur və üzərinə bəzək üçün fıstıq, fındıq və ya qoz içi yapışdırılır. Lənkəran külçəsi hazırlandıqdan sonra sobada 180 dərəcə istidə 20 dəqiqə ərzində bişir. Qəndi külçə bişdiyi zaman üstü partlayır və içliyi azca çölə çıxır. Buna görə də ona Partlama çörək də deyilir.Nuş olsun! Novruz Bayramınız Mübarək!
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
2022
Rahim Muradov
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e5/06/12/427255823_400:0:1761:1361_100x100_80_0_0_b246b0bf66f2c844542938b0f12f2dc3.jpg
Rahim Muradov
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e5/06/12/427255823_400:0:1761:1361_100x100_80_0_0_b246b0bf66f2c844542938b0f12f2dc3.jpg
xəbərlər
ru_AZ
Sputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e6/02/15/439412391_240:0:1680:1080_1920x0_80_0_0_a0ab89da8c2aaa8026f38d06dcdf048b.jpgSputnik Azərbaycan
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
Rahim Muradov
https://cdnn1.img.sputnik.az/img/07e5/06/12/427255823_400:0:1761:1361_100x100_80_0_0_b246b0bf66f2c844542938b0f12f2dc3.jpg
novruz, видео, bayram
Bölgələrimizin Novruz sovqatları – Qəndi külçə
Qarşıdan gələn Novruz bayramı maraqlı adətləri ilə bərabər, zəngin süfrəsi, şirniyyatları ilə də tanınır.
Bu yeməklərdən, şirniyyatlardan çoxu ölkənin hər yerində hazırlanır. Məsələn, Novruz aşı, şəkərbura, qoğal və s. Lakin bəzi təamlar və şirniyyatlar bölgə əhəmiyyətlidir. Bunlara misal olaraq Lənkəran bölgəsində hazırlanan Qəndi külçəni və ya Partlama çörəyi göstərmək olar.
Qarşıdan gələn Novruz bayramı maraqlı adətləri ilə bərabər, zəngin süfrəsi, şirniyyatları ilə də tanınır. Bu yeməklərdən, şirniyyatlardan çoxu ölkənin hər yerində hazırlanır. Məsələn, Novruz aşı, şəkərbura, qoğal və s. Lakin bəzi təamlar və şirniyyatlar bölgə əhəmiyyətlidir. Bunlara misal olaraq Lənkəran bölgəsində hazırlanan Qəndi külçəni və ya Partlama çörəyi göstərmək olar.
Bu dəfə oxucularımıza Qəndi külçənin hazırlanmasını təqdim etmək istəyirik. Bu işdə bizə Lənkəran sakini Tamella xanım Cəbrayılova kömək edəcək.
Qəndi külçənin içliyinin hazırlanması üçün bizə lazımdır:
500 qram əridilmiş kərə yağı,
Yarım çay qaşığı çörək mayası,
Bir paket vanil və yarı çay qaşığı hil.
Əvvəlcə əridilmiş yağ mikserlə ağarana qədər çalınır. Sonra yağa hil və vanil qatılır. İçliyin ununa bir paket qabartma tozu əlavə edib əldə edilən yağa qatılır və yaxşıca əldə ovxalanaraq yoğrulur. Əldə edilən içlik özünü tutması üçün 20-25 dəqiqə saxlanmalıdır.
Qəndi külçənin xəmiri üçün bizə lazımdır:
Yarım çay qaşığı çörək mayası,
Yarım çay qaşığı duz və bir paket qabartma tozu.
Qəndi külçənin xəmiri yoğrulduqdan sonra xırda kündələr hazırlanır. Sonra Qəndi külçənin əvvəlcədən hazırlanmış içliyindən kürəciklər hazırlanır. Həmin içlikdən 20 ədəd Partlama çörək alınır. Kiçik kündələr oxlovla açılaraq içərisinə içlik qoyulur və bükülür. Qəndi külçə və ya Partlama çörəyin üstünü isə daraqla naxış vurulur və üzərinə bəzək üçün fıstıq, fındıq və ya qoz içi yapışdırılır. Lənkəran külçəsi hazırlandıqdan sonra sobada 180 dərəcə istidə 20 dəqiqə ərzində bişir. Qəndi külçə bişdiyi zaman üstü partlayır və içliyi azca çölə çıxır. Buna görə də ona Partlama çörək də deyilir.
Nuş olsun! Novruz Bayramınız Mübarək!